sjednica

Većina članova oporbe napustila sjednicu Zastupničkog doma PFBiH

zastupnički dom
30.11.2016.
u 13:43

Većina članova oporbe zastupnika napustila je današnju sjednicu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta smatrajući da je povodom jednog zakona prekršen poslovnik Doma. Prethodno je okončana pauza koju je iz istih razloga tražili članovi oporbe zastupnički klub Socijaldemokratske stranke (SDP) BiH.

Akt koji je povod ovim dešavanjima je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač zastupnik Stranke demokratske akcije Ramiz Meša.

Opozicija je smatrala, naime, da taj zakon treba da ostane u dnevnom redu ove sjednice koja je zapravo nastavak zasjedanja otvorenog u prvoj polovini godine, kada je, po riječima predsjedatelja Doma Edina Mušića, vraćen u formu nacrta, odnosno usporena mu je procedura, iako ga je Ramiz Meša predložio po hitnom postupku.

Predsjedatelj Mušić je danas upitao Mešu da li ostaje pri svom zakonu, na šta je Meša odgovorio potvrdno, a predsjedatelj ga uputio da, ako želi, može predložiti taj tekst za neku od idućih sjednica budući da je već jednom vraćen u nacrt.

Potom je predsjedatelj pozvao zastupnike da glasaju o dnevnom redu, bez Mešinog zakona u njemu, što je i učinjeno, a onda je reagirao SDP te najavio da će tražiti ponovljeno glasanje, pojedinačnom prozivkom delegata, te odmah potom zatražio pauzu.

Po isteku pauze,  SDP- ovci su obrazložili da, kao i drugi članovi oporbe zastupnika, smatraju da je glasanjem bez Mešinog zakona grubo prekršen Poslovnik, dok je predsjedatelj Mušić ustvrdio da to nije točno.

Pojedinac koji se također deklarativno izjasnio da je ovdje riječ o grubom kršenju Poslovnika je nezavisni zastupnik Ilhan Bušatlić.

Predsjedatelj Mušić je ostao pri stavu da Poslovnik nije prekršen te prozvao parlamentarne službe da provedu traženo ponovljeno glasanje o dnevnom redu (bez Mešinog zakona), na šta su članovi oporbe ustali iz klupa i napustili salu, a sjednica nastavljena u prisustvu poslanika vladajuće većine i rijetkih članova opozicije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?