Siromaštvo u BiH:

Većinu siromašnih čine zaposleni ljudi

28.10.2015.
u 06:15

Neimaština u BiH nije samo problem nezaposlenih, raseljenih i invalida

Prema podacima dokumenta "Napredak u realizaciji milenijskih razvojnih ciljeva u BiH" iz 2012., 15% stanovništva živi ispod potpune granice siromaštva, što znači da živi s manje od 235 KM mjesečno. U relativnom siromaštvu živi 17,9 posto građana BiH, odnosno s manje od 416 KM mjesečno. To znači da je svako šesto kućanstvo u BiH siromašno, objavio je Klix.ba. Procjene Agencije za statistiku BiH, koje su zasnovane na anketi o potrošnji kućanstava koja je provedena za 2011., su da je siromaštvo izraženije u RS-u gdje je gotovo svaki peti stanovnik siromašan. Minimalna plaća u BiH iznosi 370 KM, a prima je svaki treći zaposleni u gospodarstvu, što ovu kategoriju zaposlenih svrstava u relativno siromašne.

Minimalni uvjeti

Najniža razina siromaštva ustanovljena je u Distriktu Brčko gdje skoro svaki sedmi stanovnik živi u relativnom siromaštvu. Prema metodologiji Svjetske banke, 15 posto stanovništva živi ispod potpune granice siromaštva, što predstavlja povećanje siromaštva u odnosu na 2007. Kategorija relativnog siromaštva podrazumijeva kada je osobama životni standard znatno ispod standarda ostalih u njihovoj državi i siromaštvo se povećava kako rastu prosječni troškovi. Prema mišljenju Michaela Haringtona, navodi portal, "situacije u kojoj neki pojedinci ili obitelji nemaju ni minimum uvjeta za zaštitu zdravlja, za stanovanje, prehranu i školovanje" su pokazatelji relativnog siromaštva. Također, situacije u kojima pojedinci, obitelji i društvene skupine zbog nedostatka sredstava ne mogu osigurati prehranu i druge uvjete života ni sudjelovati u aktivnostima koje su uobičajene ili prihvaćene u društvu kojem pripadaju, karakteristike su relativnog siromaštva. Siromaštvo nije prvenstveno problem nezaposlenih, raseljenih, invalida ili obitelji poginulih u ratu. Ove skupine zajedno čine manje od polovine siromašnih. "Većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive u obiteljima s djecom, što se može objasniti niskim primanjima, tako da jedna plaća nije dovoljna kako bi kućanstvo zadržala iznad razine siromaštva. U BiH ima oko 260.000 korisnika socijalne zaštite, odnosno po 7% stanovnika iz svakog entiteta. Još 125.000 korisnika registrirano je za programe dječje zaštite (2% stanovnika u FBiH i 6% u RS)", navodi se u dokumentu Svjetske banke.

Djeca i mladi

BiH je zemlja u kojoj je 45 posto mladih nezaposleno, a svaka treća nezaposlena osoba ima manje od 30 godina.

Većina njih nije u braku, nema djecu i nije riješila svoje stambeno pitanje. Pesimistični su o svojoj budućnosti i svoje životne uvjete smatraju "osrednjim" u najboljem slučaju.

Posebna pozornost treba biti posvećena ranjivosti djece koja odrastaju u siromašnim kućanstvima i pripadaju socijalno ugroženim skupinama. Kada se siromaštvo djece procjenjuje na osnovi prihoda, stambenih uvjeta, te lišenosti zdravstvene njege i obrazovanja, više od polovine djece u BiH je izloženo višestrukim dimenzijama siromaštva.

Analiza pokazuje da su djeca koja žive u kućanstvima koja vode žene mnogo više izložena riziku od siromaštva i deprivacija u odnosu na djecu koja žive u kućanstvima koja vode muškarci (23% u odnosu na 18%). Najvažniji razlog za ovu razliku je nejednakost u visini prihoda među spolovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?