Poljoprivrednice

Veleposlanstvo Njemačke darovalo sušaru ljekovitog bilja

10.12.2015.
u 07:00

Cijena prilikom prodaje ljekovita bilja nakon procesa sušenja veća je i do deset puta, nego kad se bilje prodaje u svježem stanju

Njemačko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini darovalo je općini Bosanski Petrovac sušaru za ljekobilje vrijednu 13.500 KM, a koja će biti predana na korištenje Udruzi žena poljoprivrednica koje se bave prikupljanjem ljekovitoga bilja i šumskih plodova.

- Zahvaljujući dobrim odnosima s Veleposlanstvom SR Njemačke, dopremljena nam je sušara za ljekobilje. Cilj nam je pomoći sakupljačima, koji su uglavnom žene, ostvariti veću ekonomsku dobit, i osiguraju veću cijenu prodajom ljekovitoga bilja nakon sušenja. Sigurni smo da se mogu osigurati solidni prihodi za kućanstva baveći se sakupljanjem bilja, odnosno sušenjem, kaže Zlatko Hujić, načelnik općine Bosanski Petrovac. Ekonomska cijena prilikom prodaje otkupljivačima ljekobilja nakon procesa sušenja veća je i do deset puta, nego kad se bilje prodaje u svježem stanju. S tim ciljem općina Bosanski Petrovac prijavila se na projekt, a od Veleposlanstva SR Njemačke dobila grant od 13.500 KM. Isporučena sušara ima kapacitet od oko 400 kilograma ljekovitoga bilja. Općina će osigurati prostor i početna ulaganje za rad. Korisnici ovoga projekta su sakupljači ljekobilja i šumskih plodova, okupljeni u Udruzi žena poljoprivrednica.

- Obećao sam sakupljačima bilja da ćemo riješiti problem koji su imali zbog nedostatka odgovarajuće sušare. Kako sam dobio informaciju, samo sremoša, kao prva biljka koja raste u rano proljeće, može se ubrati više tona, a uzimajući u obzir cijenu otkupa, kućanstvima može donijeti dobit i do nekoliko tisuća maraka godišnje, kazao je Hujić. Opremanje prostora za sušenje bit će okončano do proljeća, kada će biti spremne i prve količine ubranoga ljekobilja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije