U Vrhbosanskoj nadbiskupiji prikupljaju se namirnice i novac

Velik broj vjernika u akciji pomoći za buduće svećenike

storyeditor/2023-02-14/ravlic1.png
15.02.2023.
u 16:27

Onima koji će u budućnosti pastoralno raditi i skrbiti se za vjernike u BiH potrebna je potpora, u prvome redu duhovna, a onda i materijalna jer je sve manje osoba, mladića koji se odlučuju za svećenička, redovnička zvanja, piše Večernji list BiH.

Potrebna solidarnost

To govori sama činjenica da u Vrhbosanskom bogoslovskom sjemeništu ima desetak bogoslova, pripravnika za svećenički red, a na Franjevačkoj teologiji – samostanu sv. Pavla njih 14. Godišnje više svećenika i redovnika umre nego što se zaredi. Kad se to ima u vidu, tim više je potrebna solidarnost prema budućim svećenicima, potpora i pomoć. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji po župama dijecezanskih svećenika u dogovoru između ekonoma bogoslovije, sada vlč. Josipa Papka, i župnika dogovoreni su termini i dani kada se ide u župu i prikuplja pomoć u namirnicama i u novcu. Obično se to događa u jesen ili zimu kada su plodovi povrća, voća i mesnih sastojaka zbrinuti za zimu. Tako je nedavno u Žepačkom dekanatu pohođeno nekoliko župa, među njima i župa Globarica, gdje su vjernici pripremljeni za ovaj događaj. I sam ekonom Josip Papak izrazio je zadovoljstvo da je najviše skupljeno u namirnicama u župi Globarica, a novčano izvješće naknadno će pristići. Uime sarajevske dijecezanske bogoslovije u župi Globarica bio je duhovnik bogoslova i profesor povijesti dr. don Milenko Krešić s bogoslovom Dariom Soldom. Pod sv. misama je propovijedao u koncelebraciji sa župnikom Ivanom Ravlićem. Pod misom se prikupljao novac, a velik se broj vjernika odazvao akciji te su donijeli namirnice i druge artikle. Uz bogoslove, tu je i drugi personal: svećenici u mirovini, njih 15-ak, osoblje u kuhinji, profesori te drugo osoblje. Kroz bogosloviju je od 1890. do 1944., kada je rad morao biti prekinut zbog tadašnje vlasti, sve do 1969., kada je ponovno počela s radom, do prošle godine prošlo 1255 bogoslova, od kojih je 751 postao svećenik, što je izvrstan broj i dostignuće zahvaljujući Duhu Svetom. Tu su bili bogoslovi iz Vrhbosanske nadbiskupije, Mostarsko-duvanjske, Trebinjsko-mrkanske, Banjolučke i još nekih biskupija u vrlo malom broju. Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu zasnovan je na temeljima najstarije sustavno organizirane visokoškolske ustanove u BiH, koju je 1890. utemeljio prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler. Od 2013. Katolički bogoslovni fakultet je punopravni član Sveučilišta u Sarajevu. Fakultet nudi teološku nastavu na akademskoj razini. Osposobljava studente za unaprjeđenje ekumenizma sa svim kršćanima i dijaloga s nekršćanima i drugim nevjernicima. Zgrada Bogoslovnog sjemeništa jedna je od najljepših građevina Grada Sarajeva i šire, a stara je 132 godine i nacionalni je spomenik kulture. Nedavno je obnovljena i sada je zasjala u novom izdanju. Sredstva su osigurali Hungary Helps Agency, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Općina Stari Grad. Radovi su završili 30. rujna 2022., a vrijedni su oko pola milijuna KM.

Duhovne snage

Na nama je moliti Boga da ovo lijepo zdanje ne ostane na mrtvim zidovima, već na živim duhovnim snagama koje će stajati uz naš narod i vjerom svjedočiti, posebno danas, kada zlo vlada na svim stranama. Crkva je uvijek stajala uz svoj narod i stajat će pa koliko god je koštalo i života, i truda, i napora.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije