kupaca ima, stanovi se prodaju

Velika potražnja za nekretninama, cijene kvadrata skočile za 10 do 15 posto

09.08.2019.
u 21:45

U odnosu na prošlu godinu, kažu agenti za nekretnine, ove godine može se govoriti o porastu cijene kvadrata za između 10 i 15 posto.

Porast potražnje za nekretninama u Bosni i Hercegovini prouzročilo je i veliki porast cijena stanova i kuća, što je rezultat progresa tržišta. Koliko je u proteklim godinama rasla cijena kvadrata nekretnina te kakova je potražnja, za Klix.ba otkrili su bh. agenti za nekretnine.

Prema podacima agencije Sigenx, u protekloj godini znatno su porasle cijene nekretnina u našoj zemlji.

"Najveći razlog jeste porast zanimanja dijaspore koja je sve prisutnija i sve više traži stanove u Sarajevu, bez obzira na to odakle su porijeklom. Naravno, na to utječe i priraštaj mladih ljudi te banke koje sve više forsiraju stambene kredite. Potražnja je diktirala porast cijena", kaže agent za nekretnine u Sigenxu Spaho Ljajić.

On dodaje kako vlada velika potražnja za stanovima u gradnji te agencije za nekretnine uspijevaju prodati više od 60 posto stanova već u tijeku gradnje.

Direktorica agencije za nekretnine Rental Alma Abdagić slaže se kako je ekonomska situacija u BiH, ali i drugim zemljama, dovela do porasta potražnje i cijene nekretnina.

"Čim je potražnja za nekretninama velika, njihova cijena raste. Potražnja je trenutno zaista velika. Ako govorimo o Sarajevu, i dalje ne možemo govoriti kako je potražnja u svim dijelovima grada velika. Nisu sva naselja jednaka u tom natjecanju cijena. Uvijek postoje naselja i gradnje koji su atraktivnija ljudima", kaže Abdagić.

Još jedna promjena na tržištu nekretnina u ovoj godini jeste i porast potražnje za vikendicama i zemljištima, što ranije nije bio slučaj. Agenti kažu kako ovakve prostore i objekte u velikoj mreži traže domaći kupci, a ne samo gosti s istoka, kakvo mišljenje važi u javnosti.

"Tržište je transparentno i sada online vrlo lako možete doći do svake informacije. Nema razlike u tome je li riječ o stranim ili domaćim investitorima, kao ni kupuje li nekretninu netko iz dijaspore ili mladi bračni par koji želi kupiti stan jer su danas cijene iznajmljivanja jednake kao i rata kredita. Jednostavno, kupaca ima, stanovi i nekretnine se prodaju", kaže Abdagić.

Agenti za nekretnine ističu kako je teško doći do točnog podatka o tome koliko je cijena kvadrata nekretnina porasla u BiH proteklih godina, jer tržišne cijene variraju. U odnosu na prošlu godinu, kažu, ove godine može se govoriti o porastu cijene kvadrata za između 10 i 15 posto.

"Ako je, primjerice kvadrat stana na Grbavici u jednom trenutku bio 1.700 KM, kada je tržište bilo deprimirano, on se danas kreće između 1.900 i 2.100 KM. Dakle, govorimo o nekim razlikama od 200 do 300 KM po kvadratu", kazala je Abdagić za Klix.

Sudeći prema podacima internet oglašivača, danas dvosoban stan na Grbavici površine otprilike 50 metara kvadratnih iznosi između 100.000 i 130.000 KM, dok je za trosoban stan na ovoj lokaciji potrebno izdvojiti i do 200.000 KM.

Kako će se tržište nekretnina kretati u budućnosti, agenti za nekretnine teško mogu predvidjeti. Kako kažu, situacija se može stalno mijenjati, ali sigurno je kako ekspanzija gradnje znači da potražnja za stanovima neće tek tako prestati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?