NOVI PROBLEMI

Velike promjene klime i oborine pogađaju i BiH

kiša
Ivo Čagalj/PIXSELL
29.11.2014.
u 10:00

Federalni hidrometeorološki zavod će uskoro izdati prognozu i stručnu analizu za zimske mjesece

Vremenske promjene sve više zabrinjavaju. U Federalnom hidrometeorološkom zavodu temeljito prate prognoze i promjene klime koje se događaju. - Od početka službenih mjerenja na prostoru BiH temperatura se povećala za 0,8 Celzijevih stupnjeva što je prosječno povećanje temperature u svjetskim razmjerima - govori nam Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Također, u većim zemljopisnim širinama prosječno povećanje temperature je bilo nešto veće nego u prostorima koje su bliže ekvatoru. Zulum se osvrnuo i na ekstreme koji prate vrijeme danas, a ekstrem je bio snijeg u Hercegovini 2012., zatim mjeseci sušnog razdoblja pa ovogodišnje poplave u Bosni koje su mnoge građane ostavile bez domova. A ovogodišnje ljeto je pak bilo prohladno i oborinski rekordno, a još uvijek aktualna jesen topla.

- Količine oborina u BiH su u blagom porastu što, priznat ćete, i nije tako loše zbog poljoprivrede, ali problem je u nečem drugom. Ono što je primjetno je činjenica da je režim oborina izmijenjen tako da imamo češća i duža sušna razdoblja, dok se s druge strane u kraćim vremenskim razdobljima izlije veća količina oborina na naše područje. I istina je da je ta pojava ekstrema posljednjih godina nešto što može zabrinjavati. Ekstremi poput suša, a zatim velikih količina oborina u konačnici mogu dovesti do poplava u što smo se uvjerili u svibnju - govori nam Zulum. Probleme pak stvaraju i temperaturni ekstremi na koje smo čak i tijekom ljeta nailazili. - Imamo razdoblje s visokim temperaturama pa za nekoliko dana te temperature naglo padnu, svi ti ekstremi su učestali i to se ogleda u svim tim promjenama - kazao nam je Zulum potvrdivši da će Zavod uskoro izdati prognozu i stručnu analizu za zimske mjesece. Sukladno klimatskim promjenama dopunjena je odluka o osnivanju tijela za provedbu projekata mehanizma čistog razvoja Kyoto protokola okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime u BiH čime ova zemlja ulazi u proces provedbe mjera za ublažavanje klimatskih promjena. Ovlašteno tijelo (DNA BiH) za provedbu projekta mehanizma čistog razvoja Kyoto protokola u protekle dvije godine postojanja odobrilo je pet projekata koji generiraju ukupno smanjenje od skoro tri milijuna tona ugljikova dioksida i investicije od oko 350 milijuna eura. S obzirom na sve što se događa u BiH zbog vremenskih neprilika, jasno je da su ovakve odluke itekako potrebne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije