porast viši od 53 posto

Veliki skok izravnih stranih investicija u BiH: Do kraja godine milijarda?

novac
02.10.2019.
u 19:41

Prema podacima Centralne banke BiH u okviru tijekova izravnih stranih investicija za razdoblje od siječnja do lipnja 2019, izravne strane investicije su iznosile 650,1 milijuna KM ili 332,4 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 53,6% u odnosu na isto razdoblje 2018.godine, piše Indikator.ba.

Direktor FIPA Gordan Milinić ističe kako je ovo značajna novost kad se uzme u obzir da su i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina (blizu 800 milijuna KM godišnje).

Ukoliko se ovakav trend rasta iz prvog polugodišta nastavi, ova godina bi mogla biti rekordna po iznosu stranih investicija, odnosno mogla bi se dostići i magični iznos od milijardu maraka.

-Iako su svi razgovori s potencijalnim stranim investitorima opterećeni nezgodnim pitanjima stranih investitora o teškoj političkoj situaciji u BiH, stalna prisutnost FIPA-e na svim skupovima investitora, prezentacije i sastanci, kao i ukazivanja na prednosti ulaganja u BiH i pozitivna iskustva sadašnjih stranih investitora u BiH, daju rezultate. Za takav rad FIPA je u travnju ove godine na velikom investicijskom summitu u Dubaiju proglašena najboljom investicijskom agencijom u Srednjoj i Istočnoj Europi, priopćeno je iz Agencije FIPA.

Trend rasta investicija se nastavlja zahvaljujući i naporima na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, na čemu FIPA neprekidno inzistira kroz svoje preporuke Vijeću ministara BiH i svim entitetskim, županijskim i općinskim organima.

FIPA ni u jednom trenutku ne dozvoljava da se strani investitori osjećaju usamljeno pred brojnim administrativnim preprekama u BiH, već ih kontinuirano prati, intervenira kod nadležnih organa i preporučuje otklanjanje smetnji koje uočava, što je u velikoj mjeri doprinijelo širenju poslovanja postojećih tvrtki stranih investitora, te pokretanju novih, što u konačnici dovodi do porasta broja zaposlenih.

U naporima za traženje novih potencijalnih investitora FIPA ističe da ima veliku pomoć Ministarstva vanjskih poslova BiH s mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inozemstvustvu, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Vanjsko-trgovinske komore BiH i svih gospodarskih komora, te postojećih stranih veleposlanstava u Sarajevu.

Pred svim organima u BiH je zadatak da nastave s provođenjem potrebnih reformi, predlaganjem mjera za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i poboljšanje imidža zemlje, te pronalaskom novih investitora za Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije