Svečano otvoren 'OftalMo2024' na Medicinskom fakultetu SUM-a

U SKB-u Mostar izvedene četiri oftalmološke operacije, prvi put u BiH mikrokirurgija uživo

12.04.2024.
u 12:19

Prodekan na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Antonio Sesar kazao je kako se spomenuti skup održava tri dana, te da su jučer imali četiri operacije i to je prvi put da se u BiH radi mikrokirurgija uživo.

 

- Znači, operacija je urađena preko mikroskopa koje smo pratili. Tu je bilo oko 60 oftalmologa, preko 100 registriranih sudionika, i liječnika drugih struka - kazao je Sesar.

Po njegovim riječima, urađena je operacija strabizma kod jednog djeteta starosti 5 godina, a rađena je na oba oka.

- Znači, tri mišića su rađena i lijevo i desno oko su operirani – kazao je Sesar.

Također, naveo je kako je bila i jedna operacija glaukoma, zatim komplicirane katarakte kod osobe koja ima čitav niz dodatnih otežavajućih faktora. Također, uradili su i operaciju tumora orbitalnog područja s rotacijskim režnjem.

Kazao je kako mu je osobito zadovoljstvo što studenti medicine mogu vidjeti i pratiti neka od najnovijih dostignuća u oftalmologiji. Jučer je bio ''Dan kirurgije uživo'', a danas nakon svečanog otvaranja održava se niz predavanja.

Kao prodekan na Medicinskom fakultetu, Sesar je podcrtao kako je njihovo opredjeljenje da nastave u tom jednom smislu stalnog medicinskog usavršavanja. Kazao je kako u Mostaru imaju opremu i liječnike, a najbolje što mogu napraviti jeste da liječnike educiraju kako bi pružali što bolju medicinsku skrb i uslugu.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić kazao je kako doveli u Mostar eminentne stručnjake iz Hrvatske kako bi liječnici iz Mostara učili od najboljih.

Prisjetio se kakva je oftalmologija bila prije.

- Bila je skretnica jer su pacijenti od tamo odlazili za Zagreb, Beograd ili Sarajevo. Tako smo, osim što smo napravili novu bolnicu, odlučili pokrenuti i oftalmologiju – kazao je Kvesić.

Zahvalio je Vinogradskoj bolnici na čelu s dva vrhunska stručnjaka prof. Mandiću i prof. Vatavuku koji su educirali cijelu ekipu na očnom i koji rade danas nešto što se više ne zove 'skretnica' nego prava oftalmologija, vrhunska s vrhunskom opremom.

Kazao je kako želi da tako i nastave.

- Moj cilj  je bio kad sam došao da pacijenti iz ove bolnice ne idu dalje već da odavde idu kući. Naravno u maksimalno mogućem broju i u tom pravcu sam zadovoljan što se dogodilo na očnom – zaključio je Kvesić.

Predstojnik Klinike za očne bolesti KBC ''Sestre milosrdnice'' Zagreb Zoran Vatavuk kazao je kako je lako raditi s ljudima koji žele ići naprijed.

Podcrtao je kako je ekipa u Mostaru na korak do centra izvrsnosti.

- Ne u svim dijelovima, kao što nismo ni mi, već u nekim dijelovima. I mislim da će se to dogodili vrlo brzo, za godinu, dvije najkasnije tri i tad ću biti sretan kad se to dogodi – poručio je Vatavuk.

Istaknuo je kako je na današnji simpozij u Mostar stiglo osam najjačih ljudi koji nose zagrebačku Kliniku i koji su poznata imena u Europi i regiji.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Milenko Bevanda kazao je kako je sretan što se oftalmologija priključuje nastojanjima da u polju medicine zauzmemo što veće mjesto na međunarodnoj rejting listi.

O tome što ovo znači za Sveučilište, Bevanda je istaknuo kako se ovdje radi o svojevrsnim inovacijama u oblasti medicine.

- Ako uzmemo u obzir ove inovacije i mobilnost ovolikih nastavnika koje je prof. Vatavuk doveo u Mostar to će uistinu puno značiti za Sveučilište i  Medicinski fakultet jer ćemo na taj način u oblasti ove dvije kategorije sigurno postići veći rejting na međunarodnim listama – istaknuo je ministar Bevanda.

Poručio je da će kao ministar zdravstva uvijek i u svakoj prilici, koja se bude stvorila ,boriti se i pomagati kako bi svi ovakvi projekti uspjeli jer, smatra, to je jedini način da se napravi iskorak u oblasti medicine.

- Ovo je još jedna potvrda da dr. Kvesić i prof. Vatavuk sa svojom ekipom doprinose ukupnoj strategiji i misiji našega zdravstva i ovakvi međunarodni simpoziji će uistinu doprinijeti mnogo jer je ovo prilika za naše mlade liječnike da znanost i struka dođu njima ovdje u bolnicu. To znači da u budućnosti naši pacijenti neće odlaziti u Zagreb nego će imati priliku da se liječe u svojoj bolnici- podcrtao je Bevanda.

Inače, spomenuti simpozij odnosno susret oftalmologa organizira Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostar i KBC ''Sestre Milosrdnice'' Zagreb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije