VIDEO Mostar domaćin sastanka OWHC-a, naglasak na očuvanju umjetnosti i starih zanata

03.07.2023.
u 15:50

Grad Mostar je u iduća dva dana domaćin tehničkog sastanka i radionica Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), a na skupu u Mostaru posebna pozornost bit će posvećena zanatima i umjetnosti u gradovima svjetske baštine.

 

- Od 2007. godine Grad Mostar pripada i aktivan je član ove organizacije i ova je tema vrlo važna. Kao što svi znate, Mostar ima UNESCO-ov spomenik svjetske baštine i upravo ovakve konferencije i sastanci služe tome da ovakve spomenike održavamo, da razmišljamo i promišljamo kako to odraditi kroz pojedine teme. Tema danas je usko vezana za tradicionalne zanate koji se nalaze u Starom gradu, kako ih aktivno uključiti u održavanje, obnovu i promociju UNESCO-ovih spomenika – rekao je na otvaranju sastanka gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Cilj projekta je pomoći očuvanju znanja i know-howa zanatlija, uzimajući u obzir razne zanate i zanimanja koja se bave restauracijom spomenika i lokaliteta svjetske baštine.

- Nažalost, stari zanati izumiru i to je pojava današnjeg vremena. Mi smo u sklopu ovoga projekta napravili mapu gdje smo tih par starih tradicionalnih zanata oživjeli time što smo im dali vidljivost, što smo ih pozicionirali kao bitnu sastavnicu Starog grada. Sigurno će jedan od zaključaka ovih okruglih stolova biti da tu uložimo dodatni napor da ih još više podignemo i da Starom gradu vratimo tradicionalne zanate kako bi turisti koji dođu, osim vizualne ljepote, osjetili kulturu i tradiciju koja se tamo baštini – istaknuo je gradonačelnik Kordić.

Koordinator Regionalnog tajništva OWHC-a za Južnu Europu i Mediteran Rafael Pérez kazao je kako će se u iduća dva dana aktivno raditi na različitim temama s naglaskom na starim zanatima.

- Na tematskoj radionici vidjet ćemo koji su to zanati koji obnavljaju i čuvaju naslijeđe. Upoznat ćemo se s dobrim iskustvima ostalih gradova po ovome pitanju te ćemo napraviti hitni plan za slučaj katastrofa te kako u tome slučaju djelovati – izjavio je Pérez.

On je naglasio i ulogu mladih u očuvanju baštine.

- Također ćemo raditi i na projektu koji uključuje mlade „Mladi ambasadori baštine“, jer vjerujemo da je jako bitno mišljenje mladih ljudi. U okviru ove organizacije radimo i na jednoj novoj mapi puta Quebec, gdje prikupljamo neke osnovne ciljeve koje ova organizacija želi dosegnuti. Iz grada Cordobe, odakle ja dolazim, a koja je zapravo regionalni koordinator ovoga tajništva, želimo izraziti našu radost i zadovoljstvo što se nalazimo u Mostaru, koji je uvijek bio aktivan i sudjelovao u našim aktivnostima s mnogo interesa - dodao je.

OWHC - Organizacija gradova svjetske baštine osnovana je 1993. godine i broji oko 300 gradova u kojima se nalaze lokaliteti uvršteni na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. OWHC se sastoji od nekoliko Regionalnih tajništva, a Grad Mostar je član tajništva za Južnu Europi i Mediteran.

Na sastanku u Mostaru sudjeluju predstavnici 11 međunarodnih partnerskih gradova te lokalni predstavnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije