TRAVNIK

VIDEO Vlada SBŽ usvojila trogodišnji proračunski okvir

22.06.2023.
u 15:40

Javni prihodi sljedeće godine na području Srednjobosanske županije, zbog ne tako povoljnih predviđanja, kretat će se u okviru ovogodišnjeg rebalansa proračuna u iznosu od oko 334 milijuna KM, izjavila je županijska ministrica financija Mirjana Plavčić nakon sjednice Vlade Srednjobosanske županije u Travniku.

 

Vlada je na sjednici usvojila prijedlog dokumenta okvirnog proračuna Srednjobosanske županije za razdoblje 2024. – 2026. godina, trogodišnji planski dokument koji se bazira na projekcijama kretanja koje utvrđuje Direkcija za ekonomsko planiranje te projekcijama o kretanju javnih prihoda Federalnog ministarstva financija.

- Predviđa se mali rast društvenog bruto proizvoda pa na temelju toga i mali rast javnih prihoda, što nam predstavlja ograničenje u planiranju sredstava, posebno u prvoj godini trogodišnjeg razdoblja. Uglavnom, 2024. godina kad su u pitanju prihodi, oni su planirani u visini rebalansa za 2023. godinu, negdje oko 334 milijuna KM. Svi smo svjesni da ovako rigorozne projekcije nose sa sobom veliku dozu rizika zbog utjecaja ekonomskih kretanja u široj međunarodnoj zajednici, koje će se zasigurno odraziti i na BiH, a onda i na kretanje osnovnog prihoda od PDV-a - kazala je Plavčić.

Pored okvirnog proračuna Vlada je usvojila i Izvješće o izvršenju proračuna SBŽ za 2022. godinu, koje je pokazalo da je od 21 milijun maraka planiranih za kapitalna ulaganja, realizirano samo šest milijuna.

Stoga je usvojen zaključak kojim je zatraženo da se proračunski korisnici koji su imali predviđena kapitalna ulaganja očituju zašto ih nisu realizirali.

- Usvajanjem izvješća o izvršenju proračuna pokazalo se da je ostvaren suficit i da je u njegovoj strukturi više od polovice otpada na nerealizirana kapitalna ulaganja. U prošloj godini smo radili rebalans, određene stavke smo korigirali, planirali smo više sredstava na kapitalnim ulaganjima, no prije svega zbog spornih procedura javnih nabava, žalbi, možda i određene inertnosti proračunskih korisnika, kapitalna ulaganja su realizirana u malom postotku. Od planiranih 21, realizirano je svega 6,5 milijuna maraka i stoga je uslijedio zaključak Vlade da se svi preispitamo, da poduzmemo sve da se planirano realizira - pojasnila je Plavčić.

Slično misli i županijski premijer Tahir Lendo.

- Vidjeli ste da smo 2022. za kapitalne projekte od planiranih 21 utrošili šest milijuna. Tražili smo uz izvješće o usvajanju proračuna da se točno precizira u svakom ministarstvu i upravi koji su imali planirane kapitalne projekte, jesu li uradili, ako nisu zašto nisu, da dobijemo povratnu informaciju zašto se nije utrošilo 21 milijun za kapitalne projekte - rekao je Lendo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?