Sukob u SDA definitivno potvrdio da više ne postoji parlamentarna većina

Vijeće ministara od jučer i formalno “manjinska vlada”

27.04.2017.
u 08:00

Nakon što su zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović službeno napustili Klub SDA, a Senad Šepić izbačen iz stranke, ni formalno više ne postoji parlamentarna većina u Zastupničkom domu, piše Večernji list BiH.

Raditi u interesu građana

Da već sada imamo manjinsku vladu, odnosno Vijeće ministara, bilo je jasno na sjednici Zastupničkog doma kada je oborena žurna procedura za usvajanje Prijedloga zakona o trošarinama. Zbog opstrukcija odmetnute četvorke iz SDA i kalkulacija Saveza za promjene ovaj prijedlog Vijeća ministara nije usvojen, a sada bi istu sudbinu mogli doživjeti i svi drugi propisi koje Vijeće uputi Parlamentu na usvajanje.

Sada već bivša SDA-ova “četvorka” najavila je osnivanje vlastitog zastupničkog kluba. SDA ostaje sa šest zastupnika, koji su za sada, uz po četiri zastupnika HDZ-a i SBB-a, jedina sigurna potpora aktualnom sazivu Vijeća ministara.

Čeka se jasan stav Saveza za promjene, koji je do sada činio partnera u vlasti iz RS-a. Stav bivših zastupnika SDA već je jasan.

- Mi ćemo formirati vlastiti klub i sve ono što bude od interesa za BiH i građane BiH i sve ono što će značiti bolje za BiH, taj klub će raditi u tim interesima do narednih izbora. Po onome kako je formirana parlamentarna većina i stranke i koje su je formirale u ovom trenutku, takva većina više ne postoji, kazao je Sadik Ahmetović.

U SDA se ipak nadaju da njihove bivše stranačke kolege neće obarati zakone u Parlamentu. Uvjereni su da oni “niti jednim svojim postupkom neće ugroziti nijedan zakon koji je u interesu BiH”.

Ono o čemu se za sada špekulira je i kako će se ubuduće ponašati još jedan SDA-ov zastupnik, Safer Demirović. On važi za osobu blisku Mirsadu Kukiću, utjecajnom dopredsjedniku SDA koji također nije zadovoljan stanjem u stranci. Ukoliko se i on odluči za oporbeno djelovanje, propulzivnost zakona u državnom parlamentu bit će još teža.

Nema interesa za vlast

Situacija u Domu naroda za sada je takva da se još uvijek može govoriti o postojanju parlamentarne većine.

Međutim, bez sigurne većine u Zastupničkom domu prijeti blokada svih odluka. Realno, nema nagovještaja, a ni mogućnosti da dođe do rekonstrukcije parlamentarne većine. Niti jedna od preostalih parlamentarnih stranaka ne pokazuje interes da uđe u vlast godinu i pol prije redovitih izbora.

U trenutku kada pred zemljom stoje brojne proeuropske reforme ostaje samo nada da će manjinska vlada barem na određenim pitanjima uspjeti osigurati potporu u državnom parlamentu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?