Zatražena sredstva

Vijeće ministara podupire nastavak procesa ekshumacije

04.06.2016.
u 09:00

Vijeće ministara BiH podržalo je jučer stav Ministarstva financija i riznice koje nije moglo dati pozitivno mišljenje za izdvajanje dva mil. KM za nastavak ekshumacija na nekoliko lokacija, jer nema dovoljno novca u tekućoj proračunskoj pričuvi,te su pozvali Tužiteljstvo BiH da preko prestrukturiranja osigura financiranje ove aktivnosti u skladu s utvrđenim prioritetima, piše Večernji list BiH.

Podržava se proces

Tužiteljstvo BiH obratilo se Ministarstvu financija i riznice BiH za mišljenje zbog financijske potpore od dva mil. KM iz tekuće proračunske pričuve za potrebe ekshumacija, ali zbog toga što u ukupnoj pričuvi ima oko 400.000 KM, nije moguće podržati ovaj zahtjev. Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda uputio je urgenciju VM kako bi se ova informacija Tužiteljstva našla na dnevnom redu sjednice, imajući u vidu važnost djelatnosti i potrebu da obitelji žrtava riješe dugogodišnje probleme u potrazi za najmilijima.

Imajući u vidu zakonske i proračunske mogućnosti, na sjednici VM zaključeno je da postoji nedvosmislena potpora nastavku procesa ekshumacija te se poziva Tužiteljstvo BiH da izvrši sveobuhvatnu analizu potrebnih sredstava tim prije što su sredstva proračunske rezerve ograničena i namijenjena financiranju aktivnosti u iznimnim slučajevima, koja nisu mogla biti planirana proračunom.

Podsjećamo da se Tužiteljstvo BiH obratilo Ministarstvu financija i riznice BiH sa zahtjevom da im se odobri dva mil. KM iz tekuće proračunske pričuve, i to za nastavak radova na lokaciji Radača u iznosu od 405.000 KM, te za jamu Jakarina kosa Prijedor u iznosu od 500.000 KM i sanaciju ekshumiranog područja u Buća Potoku 1,000.000 KM, a za ostale aktivnosti u vezi s ekshumacijama 95.000 KM.

Odgovor Ministarstva

Iz Ministarstva financija i riznice BiH odgovorili su Tužiteljstvu da je u proračunu za 2016. planirano ukupno 599.000 KM te se zahtjevu Tužiteljstva nije moglo udovoljiti zbog činjenice da je zahtjev iznosio puno više od ukupno raspoloživih sredstava.

Do sada je iz tekuće pričuve odobreno 126.000 KM, a ukupno raspoloživa sredstva na ovoj stavci iznose 473.000 KM•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?