sjednica

Vijeće za strane investitore FBiH: Memorandum o suradnji s FIPA-om

26.10.2017.
u 12:38

Uklanjanje administrativnih i svih drugih prepreka koje stoje na putu stranim investitorima kako bi bila povećana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, teme su koje su dominirale na drugoj sjednici Vijeća za strane investitore Federacije BiH koju je vodio federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta Zlatan Vujanović.

Ovo savjetodavno tijelo, koje je Vlada FBiH imenovala u siječnju ove godine, ima za cilj pomaganje i poticanje stranih investicija i unapređenje ukupnog poslovog ambijenta za investitore i potpuniju koordinaciju i suradnju institucija federalne, županijske i lokalne razine u oblasti investiranja.

Kako je u informaciji o aktivnostima Savjeta od njegovog osnivanja istakao predsjednik Vujanović, urađeno je dosta na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja, te istakao probleme koji se pojavljuju u praksi i koje je neophodno izbjeći kako bi se što lakše privukli strani investitori.

Zamjenik predsjednika Vijeća i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić govorio je o rezultatima sastanka s grupom njemačkih investitora koji pokazuju sve veće zanimanje za ulaganje na naše tržište, posebno na području metalne industrije.

Dana je i suglasnost za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vijeća i Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

U veoma otvorenoj raspravi razmijenjena su i mišljenja članova Vijeća koji dolaze s različitih razina vlasti o potrebi koordinacije aktivnosti kako bi se došlo do najboljih rješenja i kvalitetno promoviralo tržište Federacije BiH za potencijalne ulagače.

Svoje aktivnosti prezentirala je i Agencija za promociju stranih investicija u BiH (FIPA), s posebnim naglaskom na izvješće o provedenim programima postinvesticijske podrške ulagačima.

Vijeće stranih investitora BiH upoznalo je Vijeće i o aktualnim primjerima poslovnih barijera u praksi koje su im uputili strani investitori. Istaknuti su problemi vezani za Zakon o javnim nabavkama za koji je rečeno da je koncipiran tako da stavlja u istu ravan kvalitet i nekvalitet, s neopravdano dugim rokovima rješavanja žalbi nakon tendera, do pitanja povećanja akciza na duhan i nekih zakonskih rješenja koja stoje na putu uspješnijem poslovanju sadašnjih i budućih stranih investitora.

 Uz informaciju o najznačajnijim aktivnostim Privredne komore FBiH  vezanim za promociju ulaganju u FBiH, potpredsjednik ove asocijacije Mirsad Jašarspahić je istaknuo da se u međunarodnoj javnosti često pojavljuje negativna i neobjektivna slika poslovne klime u BiH, te potrebu da se aktivnijim medijskim pristupom afirmiraju pozitivni koraci i trendovi kada je riječ o poboljšanju poslovnog ambijenta u našoj zemlji.

Na sjednici je posebno istaknut značaj suradnje s međunarodnim financijskim institucijama, kao što je Međunarodna financijska korporacija (IFC) koja je članica grupacije Svjetske banke.

Kao jedan od problema koji koči i opterećuje ukupnu poslovnu klimu u BiH naglašeno je postavljanje barijera u trgovini među entitetima, koji je posebno vidljiv kroz uredbu Vlade RS o zabrani prometa hemijskih proizvoda ukoliko proizvođači iz Federacije BiH nisu registrovali svoje kompanije ili osnovali poslovne jedinice u ovom entitetu. Članovi Vijeća su se složili da se u rješavanje ovog vrlo značajnog problema, pored ostalih, svakako treba uključiti i Vijeće ministara BiH.

 Vujanović na kraju je istaknuo da sve sugestije i prijedlozi članova Savjeta mogu biti upućeni i putem foruma koji je otvoren na web stranici Federalnog ministarstva trgovine, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije