ŠIROKI BRIJEG

Vijenac i zapaljene svijeće za 80 poginulih širokobrijeških branitelja

07.05.2020.
u 13:53

Na trgu su postavljeni stjegovi širokobrijeških ratnih postrojbi te izložene fotografije 80 poginulih širokobrijeških branitelja koji su svoje živote položili na Oltar Domovine. Simbolično je zapaljeno 80 svijeća

Jučer je na Trgu širokobrijeških žrtava održan prigodni program u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega. Zbog pandemije virusa COVID – 19 i zabrane okupljanja većeg broja ljudi, obilježavanje Dana branitelja održano je bez tradicionalnog mimohoda i svečane akademije.

Predstavnici gradske vlasti, gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, predsjednik Vlade ŽZH-a Zdenko Ćosić, ministar branitelja u Vladi ŽZH-a Mladen Begić te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomenika širokobriješkim žrtvama na središnjem gradskom trgu. Molitvu je predvodio širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić.

Na trgu su postavljeni stjegovi širokobrijeških ratnih postrojbi te izložene fotografije 80 poginulih širokobrijeških branitelja koji su svoje živote položili na Oltar Domovine. Simbolično je zapaljeno 80 svijeća. Za Dan branitelja simbolično je izabran datum zaustavljanja tenkova na granici Širokog Brijega i Mostara 7. svibnja 1991. godine, kada je hrvatski narod goloruk stao pred tenkovsku kolonu takozvane JNA. Širokobriješki branitelji prošli su dug, častan i slavan put u Domovinskom ratu.

Osamdeset Širokobriježana položilo je svoje živote na Oltar Domovine, od čega njih devet na ratištima u Republici Hrvatskoj. Brojni hrvatski ratnici koji su branili Republiku Hrvatsku podrijetlom su iz Širokog Brijega.

Istaknuto je kako su širokobriješki branitelji dali golem doprinos obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini pa tako i same BiH. Ponovo je istaknuto kako se na najučinkovitiji način pokazalo to kako nije važno protiv kolike se sile boriš, već koje svetinje braniš!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?