Nasilje

Virtualno nasilje je sms poruka prijetećeg sadržaja, nedozvoljeno uzimanje fotografija, lažni profil

nasilje
Foto: Agencija
1/4
26.11.2015.
u 11:32

Porazna je, kako je naglasila, činjenica da osobe nad kojima se vrši nasilje putem novih tehnologija nisu zakonom zaštićene. To je, navodi, slučaj u BiH, ali i šire.

- Ta vrsta nasilja prijeti djevojčicama mlađim od 18 godina, ali i ženama starijim od 50 godina. Nema pravila - rekla je Mahmutović.

Dodala je da su opasnost uglavnom društvene mreže.

Na istraživanju je radila i Belma Kučukalić koja je istakla da je tema virtualnog nasilja tabu tema u BiH, ali i drugim većim područjima. Naglasila je da BiH ne zaostaje kada je riječ o konverzaciji o virtualnom nasilju.

- Naše kratkoročno rješenje je edukacija, a važno nam je da uđemo u što više organizacija i da razgovaramo s ljudima. Važno je dizanje svijesti o ovoj temi - navela je Kučukalić.

Dodala je da prijetnje putem interneta često završe fizičkim nasiljem, što znači da virtualno može postati stvarno.

Istraživanje je rađeno godinu i po dana, dio je projekta ''Zaustavite nasilje: ženska prava i sigurnost na internetu'' koje vodi Association for progressive communications (APC), a koji financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?