opasni cijanid u hrani

Više od 20 mg/kg jezgre marelice štetno za zdravlje

07.01.2019.
u 12:00

Zbog činjenice da jezgra marelice može biti opasna za ljudsko zdravlje ako se konzumira u većim količinama, u BiH je donesen pravilnik kojim se propisuje najveća dopuštena količina ove namirnice u hrani, piše Večernji list BiH. 

Do krajnjeg potrošača

Riječ je o pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani, kojim se mijenjanju i dopunjuju pojedine odredbe Pravilnika o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani.

Kroz izmjene i dopune navedenog propisa u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine preuzete su, između ostaloga, i odredbe uredbi Europske komisije u pogledu maksimalno dopuštene količine cijanovodične kiseline u neprerađenim cijelim, mrvljenim, mljevenim, gnječenim i sjeckanim jezgrama marelice stavljenim na tržište za krajnjeg potrošača te uredba Komisije o izmjeni Uredbe o maksimalno dopuštenoj količini ohratoksina A u začinima Capsicum spp. Kako stoji u obrazloženju, donošenju uredbe prethodilo je znanstveno mišljenje o akutnim zdravstvenim rizicima povezanim s prisutnošću cijanogeničnih glikozida u sirovim jezgrama marelice i proizvodima dobivenim od sirovih jezgri marelice. U ovom znanstvenim mišljenjem utvrđeno je da se amigdalin, kao važan cijanogeni glikozid koji se nalazi u neprerađenim jezgrama marelica, žvakanjem razgrađuje na cijanovodičnu kiselinu (cijanid) koja može biti štetna za zdravlje potrošača. Stoga je Europska komisija uredbom definirala maksimalno dopuštenu količinu cijanovodične kiseline (cijanida) u navedenim proizvodima, koja je pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani preuzeta u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine te iznosi 20 mg/kg.

“Osim jezgre marelice, ključne izmjene i dopune koje su obuhvaćene navedenim propisom odnose se na sljedeće vrste hrane: začine Capsicum spp., biljna ulja i masti, početnu hranu za dojenčad, prijelaznu hranu za dojenčad i hranu za posebne medicinske potrebe namijenjenu dojenčadi i maloj djeci”, navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH. Ističu kako je kontaminant tvar štetna za zdravlje ljudi, koja nije namjerno dodana hrani, a čija je prisutnost u hrani posljedica postupaka tijekom proizvodnje (uključujući radnje provedene u ratarstvu, stočarstvu i veterinarskoj medicini), prerade, pripreme, tretiranja, pakiranja, prijevoza ili skladištenja te hrane ili posljedica onečišćenja okoliša.

Inspekcijski nadzor

Cilj donošenja propisa o hrani jest zaštita zdravlja i interesa potrošača te zaštita interesa proizvođača hrane. Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Distrikta Brčko BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dosad je donijelo oko 160 propisa o hrani.

Subjekt u poslovanju s hranom koji neprerađene cijele, mrvljene, mljevene, gnječene i sjeckane jezgre marelice stavlja na tržište za krajnjeg potrošača, na zahtjev nadležnih inspekcijskih tijela entiteta i Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine, mora pružiti dokaz o usklađenosti proizvoda stavljenog na tržište s maksimalno dopuštenom količinom. “Za inspekcijski nadzor nad primjenom ovog propisa nadležna su inspekcijska tijela koja provode službene kontrole zdravstvene ispravnosti hrane u Bosni i Hercegovini”, zaključili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH. •

Ključne riječi

Komentara 2

PP
ppp
19:34 07.01.2019.

Sta je Marija? Brišeš moj komentar?! Istina je da ti lažeš a kao novinaru to nije moralno ispravno! Evo još jednom link sa dnevno,hr gdje se opet potvrđuje da lažeš! Imamo svi internet,lako je provjerit a ti Marija ne prodaji laži za sitne pare ,: https://www.dnevno.hr/zdravlje/cudotvorno-u-plemenu-hunza-uz-vitamin-b17-zive-preko-100-godina-i-ne-obolijevaju-od-raka-113052/

PP
ppp
19:45 07.01.2019.

Bar bi novinari trebali govoriti istinu,ili bar provjeriti priču za koju su plaćeni da objave! Gdje je obraz?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?