analiza FIA-e

Više od 3.000 gospodarskih društava u FBiH nema zaposlenih radnika

poslovanje
Shutterstock
26.05.2021.
u 07:21

Analiza pokazuje smanjenje broja zaposlenih od 16.704 (4,57 posto) u gospodarskim društvima u Federaciji BiH u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Financijsko-informatička agencija (FIA) kreirala je novi modul „Profil pravnih osoba u Federaciji BiH“ koji će omogućiti pregled općih podataka o pravnim osobama, osnivačkoj i upravljačkoj strukturi, vitalnim financijskim pokazateljima te statusu glavnog računa.

Novi modul koji daje pregled financijskih pokazatelja gospodarskih društava, udruženja i proračunskih korisnika u Federaciji BiH, predstavljen je kroz 13 publikacija.

Prema informacijama iz FIA-e, u financijskim izvješćima više od 3.000 gospodarskih društava nema zaposlenih radnika.

FIA je pripremila analizu utjecaja pandemije COVID-19 na poslovanje gospodarskih društava u Federaciji BiH, a za izradu analize korišteni su podaci iz Registra financijskih izvješća za 2019. i 2020. godinu.

Iako analiza pokazuje kako su gospodarska društva pretrpjela negativne posljedice uslijed zatvaranja i smanjenje ekonomske aktivnosti, postoji značajan broj društava na čije poslovanje je pandemija imala pozitivan utjecaj.

Na kraju 2020. godine na tržištu FBiH poslovalo je ukupno 23.244 gospodarskih društava, što je za 584 društva manje nego 2019. godine (23.828 društava).

Vrijednost poslovnih prihoda, koju su gospodarska društva u Federaciji ostvarila u 2020.godini za 5 milijardi KM su manja nego godinu ranije  (50,23 milijarde KM u 2019.godini). Dominiraju prihodi ostvareni na domaćem tržištu, dok prihodi od izvoza bilježe pad, stoji u analizi FIA-e.

Analiza pokazuje smanjenje broja zaposlenih od 16.704 (4,57 posto) u gospodarskim društvima u Federaciji BiH u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu.

U poslovnoj 2020. godini financijska izvješća je dostavilo 34.744 obveznika dok 19.163 obveznika nisu predala svoje financijsko izvješće, a 3.049 gospodarskih društava koja su izvršila zakonsku obvezu predaje financijskih izvješća za 2020. godinu su prezentirala 0 zaposlenih radnika.

Iako nekim djelatnostima pandemija nije škodila kada je riječ o profitabilnosti i rentabilnosti ulaganja tijekom 2020. godine, za hotelijerstvo i ugostiteljstvo se to ne može reći. Gospodarska društva iz ovih djelatnosti su pretrpjela najteže posljedice, ali prema analizi bolje nisu prošli ni elektroenergetski sektor i javna uprava i obrana. 

Zaključak analize je da razmjerno nepovoljan poslovni ambijent, pandemija koronavirusa nije dodatno pogoršala uz napomenu da zaključak vrijedi samo ako kriza ne potraje dugo.

Pored ove analize FIA je kreirala preglede financijskih pokazatelja u Federaciji BiH kroz 13 publikacija koje su besplatno dostupne u elektronskoj formi na web portalu FIA-e.

Riječ je o pregledu poslovanja gospodarskih društava, udruženja i fondacija te pčroračunskih korisnika na federalnoj razini i poslovanja gospodarskih društava na području deset županija. 

Direktor FIA-e Esad Mahmutović je pojasnio da su pokazatelji financijskog poslovanja u ovim publikacijama namijenjeni korisnicima koji imaju interes i bave se financijskim i ekonomskim analizama i planiranjima.

- Vjerujemo da će ove publikacije biti od koristi najprije djelatnicima u makroekonomskom planiranju i upravljanju na svim razinama društvenog uređenja, ali jednako tako i menadžmentu gospodarskih društava, poslovnim asocijacijama, predstavnicima medija, te stručnoj, znanstvenoj i istraživačkoj javnosti – naveo je Mahmutović.

FIA-a je dodatno unaprijedila svoj web portal puštajući u upotrebu modul „Profil pravnih osoba u Federaciji BiH“, a sve u cilju olakšanja dostupnosti informacija, transparentnosti poslovanja i javnog informiranja pravnih i fizičkih osoba.

Mahmutović naglašava kako će na ovaj način biti omogućeno korisnicima da besplatno, na jednom mjestu za svaku pravnu osobu u Federaciji BiH vide opće podatke o pravnoj osobi, osnivačku i upravljačku strukturu, 10 „zlatnih“ financijskih pokazatelja kroz tri zadnje financijske godine kao i broj glavnog računa, status i banku u kojoj je otvoren glavni račun.

Pretraživanje pravnih osoba je unaprijeđeno tako da osim prema nazivu i jedinstvenom identifikacijskom broju (JIB), pravne osobe se mogu filtrirati na osnovu geografske lokacije, organizacijske strukture i šifre djelatnosti na svim razinama kao i kombiniranjem navedenih filtera - poručuju iz FIA-e.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?