Skupi domovi ili niske mirovine?

Više od 70 posto umirovljenika u FBiH ne može si priuštiti dom

11.11.2017.
u 15:00

Predrasude o staračkim domovima kao mjestima u kojima je svakodnevnica osoba koje tamo borave tužna i tmurna već odavno ne vrijede, kako u zapadnim zemljama tako i u BiH, piše Večernji list BiH. U prostorijama koje više nalikuju na hotelske nego na nužni smještaj mnogi veselo provode svoju “treću mladost”.

Visoke cijene

No, ono što u BiH osobama treće životne dobi predstavlja problem su visoke cijene boravka u domovima koje si samo rijetki mogu priuštiti bez financijske pomoći obitelji, socijalne pomoći ili pak subvencija gradova ili općina. Kada je riječ o cijenama, najjeftiniji smještaj je u Gerontološkom centru u Sarajevu, gdje je njegova cijena za pokretnu osobu 407 KM, dok za nepokretne osobe iznosi 627 maraka.

- Trenutačno su nam svi kapaciteti popunjeni i na smještaju imamo 344 korisnika. Prioritet imaju zahtjevi podneseni posredstvom JU Županijski centar za socijalni rad Sarajevo. Ako Centar odobri smještaj, a osoba nema primanja, ni srodnika, onda on preuzima sve obveze plaćanja, u suprotnom, participiraju mirovinom ili to čine srodnici - rekla je za Klix.ba Adela Bahto, šefica Službe socijalnog rada JU Gerontološki centar Sarajevo. Donja starosna granica da se osoba prijavi za smještaj u dom je 65 godina za muškarce odnosno 60 godina za žene. Za svaku osobu koja se smješta u dom potpisnik mora biti srodnik, a za one koji nemaju nikoga - Županijski centar za socijalni rad. A na smještaj se prosječno čeka od jednog mjesec do godinu dana. U Centru za stare i nemoćne osobe u Mostaru za pokretne smještaj stoji 630 KM, dok je za nepokretne cijena 770 KM. U banjolučkom domu, Gerontološkom centru, pokretne osobe borave po cijeni od 650 maraka, dok ona za osobe koje ovise o tuđoj pomoći iznosi 725 KM plus 100 KM za lijekove i pelene.

Mirovine preniske

U Brčkom pak postoji nekoliko privatnih domova za umirovljenike, a cijene se kreću od 550 KM do visokih 800 KM. U JU Dom umirovljenika u Tuzli cijene su nešto veće pa korisnici koji mogu sami obavljati životne aktivnosti smještaj plaćaju 547 maraka, dok polupokretne i nepokretne osobe za smještaj izdvajaju 756 KM te dodatnih 50 KM za pelene. Svakako treba naglasiti da su privatni domovi za stare i nemoćne prosječno skuplji za 150 KM. Uzimajući u obzir visinu prosječne mirovine, koju prima veliki broj bh. umirovljenika, vidljivo je kako si velika većina umirovljenika ne može sama priuštiti boravak u nekom od tih domova.

Prema dostupnim podacima, vidljivo je kako najniža mirovina u Federaciji BiH iznosi 326 KM, koju prima gotovo 70 posto umirovljenika, dok najniža mirovina Republici Srpskoj iznosi 174 KM, a kojom raspolaže blizu 64.000 umirovljenika. Uspoređujući prosječne mirovine u oba bh. entiteta, razlika je u 100 KM. Prosječna mirovina u FBiH iznosi 434 KM, dok umirovljenici u RS-u mjesečno raspolažu s 324 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije