Strani investitori razočarani

Više od 8 mjeseci čekao dozvolu od Općine za gradnju tvornice vrijedne 15 milijuna KM u BiH

03.11.2016.
u 07:00

Nakon što je čekao osam mjeseci kako bi od općinske administracije u Doboju dobio potrebne dozvole za pokretanje investicije u vrijednosti od 15 milijuna maraka, koja otvara 60 novih radnih mjesta, direktor privatne tvrtke Bioil d.o.o. Doboj Ismet Ozturkmen iz Turske obratio se Agenciji za promidžbu inozemnih ulaganja u BiH (FIPA) kako bi rukovodstvo Agencije, koja je glavna adresa za strana ulaganja u BiH, obavijestio o administrativnim preprekama s kojima se suočava u postupku puštanja u pogon tvornice rafiniranog ulja u Kotorskom kod Doboja, piše Večernji list BiH.

Sporost administracije

Turski investitor uzeo je pod zakup prostorije na području općine Doboj za pokretanje tvornice uz određene uvjete koje ne poštuju ni općinska administracija ni vlasnik prostorija.

Iako se bh. vlasti hvale kako su ukinule brojne administrativne prepreke kako bi privukle strane investitore, turski poduzetnik već osam mjeseci čeka dobivanje nekoliko dozvola za konačno pokretanje procesa proizvodnje, unatoč činjenici da je ispunio svoj dio obveza po ugovoru, poput zapošljavanja 60 osoba, uključujući administraciju. “Agencija FIPA preuzela je na sebe obvezu intervenirati u ovom slučaju kod općinskih službi, uključujući i relevantna ministarstva, kako bi investitor konačno mogao započeti svoj posao. FIPA smatra kako ovakvi slučajevi nanose štetu imidžu BiH kao investicijskoj lokaciji u trenutku kada nam je svako novo radno mjesto dragocjeno i kada imamo kroničan nedostatak inozemnih ulagača”, priopćeno je iz Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja u BiH.

Turski investitor, unatoč birokratskim preprekama, ne odustaje od proširenja svojih ulaganja u BiH, upravo u sektor poljoprivrede, i to uzgoj suncokreta, te mlinske pogone za proizvodnju brašna koje želi otvoriti u BiH, zatim u hidroenergetske projekte do 5 mW/h. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije