rješenje u privatizaciji?

Više od tisuću poduzeća, njihove imovine i stvari prodano privatnicima

16.06.2019.
u 16:00

 

Vlada FBiH nedavno je usvojila izvješće o realizaciji programa rada i financijsko izvješće Agencije za privatizaciju u FBiH za 2018. godinu. Kako je navedeno, od 1999. do 2018. godine državni kapital je prodan u iznosu od 5,807 milijardi KM, piše Večernji list BiH. Dakle, kroz sve vidove prodaje, uključujući i malu privatizaciju, prodano je oko 43 posto nominiranog državnog kapitala. Ostvarena cijena za ovaj kapital je 9,161 milijardu KM, od čega je u certifikatima naplaćeno 8,485 milijardi KM, a u gotovini 0,675 milijardi KM.

Novac ili certifikati

Potpuno je privatizirano 1088 tvrtki, a djelomično 94. Od ukupnog broja, 278 je privatizirano kroz malu privatizaciju. Dakle, u potpunosti je privatizirano 75 posto poduzeća predviđenih za prodaju prema registru iz 1999. godine. Ukupan postotak poduzeća kod kojih je ostvarena potpuna ili parcijalna privatizacija je 81,5 posto. Prodano je 2600 predmeta imovine poduzeća, kojima je i pripao novac od prodaje.
Neprivatizirani državni kapital previđen za prodaju, prema registru iz 1999. godine, iznosi 7,697 milijardi KM. Iznos izdanih certifikata po osnovi općih potraživanja, plaća pripadnika Oružanih snaga BiH i potraživanja umirovljenika je 16,04 milijarde KM. Vrijednost neutrošenih certifikata je na kraju 2018. godine iznosila 5,13 milijardi KM i sada mogu biti korišteni samo za otkup stanova na kojima postoji stanarsko pravo. U 2018. godini knjigovodstvena vrijednost prodanog kapitala i imovine iznosila je 148.500,22 KM, ukupno ostvarena kupoprodajna cijena iznosi 130.550 KM, a odnosi se na prodaju dvaju predmeta imovine poduzeća u postupku male privatizacije.

Podsjećanja radi, nekoliko velikih kompanija, poput dva telekom operatora, Energoinvesta i Aluminija, nalazi se u većinskom vlasništvu FBiH, dok, primjerice, u Sarajevo-osiguranju Vlada Federacije ima najveći pojedinačni vlasnički udio.

Završiti privatizaciju

Osim kompanije, u tijeku je i prodaja nekretnine u vlasništvu Federalnog zavoda MIO. Nekadašnji Dom umirovljenika u sarajevskom naselju Nedžarići stavljen je na prodaju. Početna cijena objekta i pripadajućeg zemljišta nešto je viša od 13 milijuna maraka. Od iznosa dobivenog prodajom, tri milijuna maraka pripast će Općini Ilidža, koja ima vlasnički udio na dijelu zemljišta, a ostatak ide Federalnom zavodu MIO. Osim nekretnina, u vlasništvu Federacije BiH ostalo je i nekoliko kompanija poput Aluminija i Sarajevo-osiguranja. Struka naglašava da proces privatizacije treba završiti što prije jer, kako tvrde, snage koje su protiv toga zapravo su protiv reformi. Javnost tek treba doznati što je pokazala analiza poslovanja obaju telekom operatora u federalnom vlasništvu i koliko oni zapravo danas vrijede. Nakon toga bit će jasnije hoće li doći do njihove prodaje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije