Bh. "Golden Gate"

Viseći most na Jablaničkom jezeru uskoro u novom ruhu: Osigurane 404 tisuće KM

06.08.2020.
u 08:00

Viseći most na Jablaničkom jezeru u mjestu Ostrožac koji svojim izgledom podsjeća na veličanstveni Golden Gate u San Francisku, jedna od omiljena destinacija za fotografiranje turista i mladenaca uskoro će zablistati u punom sjaju.
Tri godine unatrag raspisivan je javni natječaj za obnovu ovog mosta, međutim do sada nije bilo zainteresiranih. Na posljednjem pozivu jedina se javila mostarska tvrtka HP Investing koja će s radovima započeti za mjesec dana, piše Klix.ba. 

Ove informacije je potvrdio Kemal Šoljić, direktor uprave za ceste u Ministarstvu prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije. On ističe kako je Vlada HNŽ već izdvojila 404 tisuće KM za ovaj projekt.

"Most se nalazi na regionalnom putu R-437 Ostrožac - Fojnica. On povezuje općine Jablanicu, Konjic i Fojnicu i jako je značajan“, ističe Šoljić.

Inače viseći most u Ostrošcu je 80-tih godina prošlog stoljeća sagradila Jugoslovenska narodna armija, te preko Jablaničkog jezera povezala Jablanicu, Konjic i Fojnicu. Most je dug 200 metara, a rađen je u potpunosti od željeza.

Već tri godine zbog oštećenja ovaj most funkcionira uz određena ograničenja, a Šoljić navodi kako je do oštećenja došlo zbog velike frekventnosti prometa. 

"Došlo je do pomjeranja hvataljki i vješaljki na mostu, a stradale su i popusnice mosta. Morali smo na most staviti ograničenje do 3 tone nosivosti i 4 metra visine kako bi ograničili prijevoz“, pojasnio je Šoljić.

Naglašava kako je inače ograničenje za most 10 tona, ali se preko njega vozilo i po četiri puta više, što je i izazvalo oštećenja.

Šoljić kaže kako se treba narednih dana potpisati ugovor s izvođačem radova koji je dužan dostaviti jamstvo za dobro izvršenje ugovora i nakon toga će krenuti sanacijski radovi. Rok za završetak je tri mjeseca.

Most će tako ponovno biti potpuno funkcionalan i siguran za promet. Bez sumnje će zbog svog novog izgleda i dalje biti uvrštavan u fotografije mnogih prolaznika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?