posjet posavini

Višemilijunska pomoć Norveške obrazovanju, gospodarstvu i razvoju infrastrukture

17.11.2021.
u 17:59

Veleposlanik Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen boravio je u srijedu u Posavini, gdje je posjetio obrazovne ustanove opremljene u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG) te otvorio novoizgrađeni aneks vrtića "Pčelica" u Orašju.

Projekt EGG, u suradnji s Vladom Kraljevine Norveške, implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, a kroz realizaciju navedenog projekta Norveška je, među ostalim, izdvojila oko 900.000 maraka za opremanje ukupno 24 škole u cijeloj zemlji, priopćeno je iz UNDP-a u BiH.

Uz obrazovne ustanove, ovom prilikom veleposlanik Reinertsen posjetio je i zgradu vijećnice u Odžaku te ukazao na značaj obnove ovog zaštićenog spomenika kulture u BiH, čiju rekonstrukciju je navedeni projekt također podržao.

Ukazao je i na značaj formiranja novih i brži rast i razvoj etabliranih poduzeća, čemu je projekt pružio snažnu podršku. Rezultat toga je stotinu podržanih budućih gospodarstvenika sa 64 nove kompanije koje su sada osnovane i operativne, što je, uz ulaganje od oko 2,5 milijuna maraka, omogućilo kreiranje 84 nova radna mjesta. Direktna podrška pružena je i ICT sektoru kroz više grant shema koje su generirale blizu milijun maraka za nove investicije s oko 46 visokokvalitetnih novih radnih mjesta.

"Moja današnja posjeta Posavini ima jedan cilj, a to je pokazati da ova zemlja ima bolju i svjetliju budućnost. Škole koje smo danas posjetili sada su opremljene suvremenim nastavnim sredstvima uključujući 3D printere, CNC strojeve, opremu za robotiku i alate za programiranje. Bitno je istaknuti da je riječ o najsuvremenijoj opremi koja je zastupljena u nastavnom procesu u zapadnoj Europi. Norveška je pomogla opremanje ukupno 24 škole u cijeloj zemlji", naglasio je Reinertsen.

Kraljevina Norveška u proteklom je periodu osim kroz projekt EGG pružila i značajnu podršku Bosni i Hercegovini tijekom oporavka od katastrofalnih poplava 2014. godine te kroz pomoć u medicinskoj opremi potrebnoj za borbu protiv covida-19, stoji u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?