Razne vrste kriminala

Višestruki povratnici u kriminal uglavnom su maloljetne osobe

03.07.2019.
u 21:00

Razne vrste kriminala svakodnevno se odigravaju pred očima građana u BiH, policijske strukture sustavno rade na sprječavanju kaznenih djela, ali...

Organizirani kriminal, terorizam, trgovina ljudima, pedofilija, financijski kriminal i korupcija, neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašteni promet oružjem te ostala kaznena djela, nažalost, dio su svakodnevnice u Bosni i Hercegovini.

Kompleksan problem

Iako policijske strukture sustavno rade na smanjenju ovih kaznenih djela, činjenica je da ona i dalje predstavljaju jedan od najvećih problema s kojima se obični građani suočavaju jer su upravo oni u velikom broju najčešće izravne žrtve. Iz fondova Europske unije do sada je uloženo oko 15 milijuna eura u projekte jačanja vladavine zakona u BiH, a zamjenik šefa Izaslanstva EU-a u BiH Khaldoun Sinno sredinom ovoga mjeseca u Sarajevu je kazao kako će Europska unija uložiti i dodatna 2,2 milijuna eura u iduće dvije godine u BiH kako bi se ojačali kapaciteti te zemlje za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

- Dodatna 2,2 milijuna namijenjena su poboljšanju učinkovitosti istraga i kaznenog progona u predmetima teške korupcije i organiziranog kriminala kroz jaču suradnju unutar pravosudnog sustava. Ovo je ključno pitanje za napredak na putu k članstvu u EU - kazao je tom prilikom Sinno. U BiH veliki problem stvaraju i povratnici u činjenju kaznenih djela, odnosno osobe koje su dva ili više puta izvršile kazneno djelo.

Maloljetnici

Isto tako, kaznena djela poput krađe, razbojstva, iznude, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, pa čak i ubojstva nisu samo “djela” odraslih. To čine i maloljetnici i sve su, prema tvrdnjama policije, okrutniji u tome. To je alarm svima u društvu jer uglavnom maloljetnici postaju višestruki povratnici u kriminal, a kasnije i dio kriminalnog miljea odraslih. U 11 mjeseci 2018. godine samo na području Sarajevske županije prijavljeno je 85 kaznenih djela koja je počinilo 88 maloljetnika. Međutim, važno je istaknuti da su to posljedice, dok je uzrok na drugom mjestu - u obitelji. Ako dijete odrasta u disfunkcionalnoj obitelji i ako usvoji obrazac rješavanja problema silom, naravno da će ga nastaviti koristiti tijekom odrastanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije