Unatoč pandemiji koronavirusa

Višićki povrtlari uz inovacije imali rentabilnu sezonu

15.10.2020.
u 19:03

Sa skepsom su južnohercegovački povrtlari očekivali ljetnu sezonu. Tek što su zasadili povrtlarske kulture, došlo je do pandemije koronavirusa, piše Večernji list BiH. 

Kako je sezona protekla iz kuta Poljoprivrede zadruge “Matica” iz Višića kod Čapljine, govori njezin direktor Marijan Brajković: “Svi znamo kako je sezona počela. Ušlo se iz traumatične situacije vezane za koronavirus u samu proizvodnju. Bilo je i nekih obećanja koja su nam izgledala zanimljiva u smislu reduciranja uvoznih roba zbog novonastale situacije, no do toga nije došlo. Bez obzira na to, ipak možemo biti zadovoljni ovom sezonom iz drugih razloga, a odnosi se na uvođenje novih kultivara, na čemu aktivno radimo već 3-4 godine”, ističe Brajković te objašnjava: “To se odnosi na nove sorte rajčice, tzv. pink sorte, i nove tehnologije uzgoja gdje smo mi u 3-4 godine uspjeli na određenoj količini i na određeni način nametnuti nekoliko sorti koje se intenzivno koriste. Radi se o tim novim tzv. pink sortama, novim tehnologijama uzgoja kalema ‘na dvije grane’, gdje smo postigli dobre rezultate, a krajnji proizvod bio je takav da mu jednostavno ništa iz uvoza ne bi moglo konkurirati. Da nismo to pokrenuli prije nekoliko godina, sezona bi za nas bila katastrofa”.

- U sezoni bez turizma, pa i masovnijih okupljanja, cijena rajčice i paprike, iznimka su donekle krastavci, nije padala ispod pola marke. Znači li to da je proizvodnja snažno opala ili? “Teško je donositi procjene, ali tijekom godina proizvodnja je opala. Ponavljam, nove sorte, nove tehnologije uzgoja, dovele su do toga da smo imali znatno veću potražnju rajčice, što je diglo i prosječnu cijenu”, zaključio je Brajković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije