Demografske mjere i pomoć obiteljima

Visina dječjeg dodatka u BiH među većima u okruženju

roditelji, obitelj
shutterstock
05.05.2024.
u 15:22

Djeca u BiH primaju jedan od većih iznosa dječjeg dodataka u okruženju. Prema dostupnim podacima, najveći broj djece u Republici Hrvatskoj, kao i Srbiji, mjesečno prima značajno manje iznose po osnovi dječjeg dodatka. Naime, od nove godine dječji dodatak u Srbiji iznosi 68,80 KM (4120 dinara), dok se u Hrvatskoj kreće u rasponu od 60,44 KM do 120 KM, ovisno o visini ostvarenog ukupnog dohotka u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno. Iznos od 120 KM primaju samo djeca u onim kućanstvima u kojima ukupni dohodak po članu mjesečno ne prelazi 20% proračunske osnovice koja u ovoj godini iznosi 441,44 eura (863,38 KM).

Kako ostvariti prava
Dakle, kako bi ostvarili navedenu visinu dječjeg dodatka, prihodi po članu obitelji ne mogu prelaziti 173 KM mjesečno. U Federaciji BiH od nove godine za svu djecu koja ispunjavaju uvjete dječji dodatak je povećanjem minimalne plaće porastao sa 113,24 KM na 117,61 KM, a shodno zakonskoj odredbi, prema kojoj visina dječjeg dodatka iznosi 19 posto najniže plaće u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu. Inače, Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji BiH, koji se počeo primjenjivati od 9. listopada 2022. godine, propisuje da pravo na dječji doplatak mogu ostvariti djeca do navršene 18. godine ako zajednički mjesečni prihodi po članu kućanstva ne prelaze 40 posto najniže plaće u Federaciji i ako dijete nije smješteno u udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne zaštite u razdoblju duljem od 30 dana. Dakle, cenzus je ove godine 247,60 KM, što znači da, kako bi ostvarila pravo na dječji dodatak, četveročlana obitelj ne smije imati mjesečna primanja veća od 990 KM. Pravo na dječji dodatak ostvaruje i dijete s težim ili teškim invaliditetom nastalim prije 18. godine života ili za vrijeme redovitog školovanja, od dana podnošenja zahtjeva pa sve dok invaliditet postoji. Ova oblast dodatno bi se trebala urediti osnivanjem obiteljskog i dječjeg fonda u Federaciji BiH, o čemu je u tijeku izrada studije, a na čemu se, kako su naveli iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, intenzivno radi posljednjih mjeseci.

Republika Srpska
Inače, osnivanjem spomenutog fonda krenulo bi se prema unaprjeđenju sustava socijalne zaštite i podrške obiteljima u Federaciji BiH. Kada je riječ o Republici Srpskoj, visina dodatka na djecu za 2024. godinu iznosi: za prvo, drugo i četvrto dijete 117,18 KM, za treće dijete 169,26 KM te za djecu koja pravo ostvaruju neovisno o materijalnom položaju i bez obzira na red rođenja 208,32 KM. Materijalni uvjeti (mjesečni prihodi po članu obitelji) - cenzusi za ostvarivanje prava na dodatak na djecu ne smiju prelaziti iznose: za obitelj s prvim i drugim djetetom 140 KM, za obitelj s troje djece 147 KM te za obitelj s četvero djece 161 KM. Također, kako bi obitelj u RS-u mogla ostvariti pravo na dječji dodatak, kataloška vrijednost procijenjene pokretne imovine (automobil, radni stroj i dr.) ne smije prelaziti iznos od 9100 KM. Neovisno o materijalnom položaju i bez obzira na red rođenja djeteta, pravo na dodatak na djecu u RS-u ostvaruje se za djecu, i to dijete pod skrbništvom, najdulje do 18 godina života; dijete koje ostvaruje pravo na dodatak za pomoć i njegu druge osobe po odluci nadležnog tijela, do navršenih 18 godina, a ako je na redovitom školovanju, najdulje do 26. godine života; dijete čiji roditelj odnosno posvojitelj ostvaruje pravo na novčanu pomoć po odluci nadležnog tijela, do navršenih 18 godina života, a ako je na redovitom školovanju, najdulje do 26 godine života; dijete do tri godine ako mu je, prema nalazu ovlaštenog liječnika, potrebna pojačana njega.

Komentara 1

FO
fox123
18:30 05.05.2024.

Koga vi farbate, bezobrazluk zivi tko moze ostvatiti pravo ja pitam?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?