Drljača, Rapa i Omerefendić

Visina mirovina mora biti zadržana i osigurana blagovremena isplata

mirovine
01.02.2016.
u 16:06

Zbog plasiranih dezinformacija o smanjenju mirovina te u cilju upoznavanja javnosti s  točnom informacijom, danas se federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sastao s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Mehmedalijom Rapom i Omerom Omerefendićem. 

Na sastanku je nedvosmisleno zaključeno da su stav i opredjeljenje Federalnog ministarstva i Saveza udruženja umirovljenika da dostignuta razina mirovina mora biti zadržana i osigurana njihova blagovremena isplata. U tom cilju, potrebno je da sve nadležne institucije i organi, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu konkretne aktivnosti kako bi ovo bilo realizirano, te kako ne bi došlo do smanjenja mirovina. 

Ovim je, praktično, stavljena točka na svaku daljnju raspravu o „smanjenju“ postojećih mirovina. U zajedničkom priopćenju za javnost sugovornici ističu kako su svjesni da je 
financijska situacija u mirovinskom sustavu teška, te da podržavaju aktivnosti na osiguranju odgovarajućeg iznosa sredstava u proračunu FBiH za tekuće financiranje mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, uvezivanje staža i druge mjere, koje imaju za cilj pojačanu naplatu doprinosa za MIO. Također, podržavaju rješenje da financijska stabilnost bude osigurana novim zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju kroz uvođenje tzv. trezorskog poslovanja, što praktično jamči redovitu isplatu mirovina. Ovo omogućava da nedostajuća sredstva za isplatu mirovina u tekućem mjesecu budu namirena iz proračuna FBiH, odnosno drugih izvora koje osigura FBiH. 

U cilju realizacije svih ovih aktivnosti, Federalno ministarstvo i Savez udruženja umirovljenika će u narednom razdoblju neposredno surađivati, kaže se u zajedničkom priopćenju s današnjeg sastanka, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?