Pisma iz Srebrenice

Vjernici na temeljima crkve sv. Marije u Srebrenici prvi put proslavili patrona

26.06.2017.
u 12:00

Vjernici najmanje, a svakako i najsiromašnije župe u BiH na temeljima starog franjevačkog samostana i crkve sv. Marije u Srebrenici prvi put su svečano proslavili svog patrona Presveto Srce Isusovo. Naime, iako je župa Zvornik obnovljena 1903. godine, 1945. do temelja je srušena župna crkva i na tom je mjestu napravljena pošta.

Pošta na mjestu crkve

- Za sada postoje samo lijepa obećanja kako će lokalna vlast dati na odabir nekoliko lokacija i čak pomoći gradnju, kaže župnik fra Joso Oršolić. Prema posljednjem popisu iz 2013., broj vjernika katolika u tom dijelu srednjeg Podrinja je oko 200.

- Uzdamo se u Božju pomoć i dobre ljude s nadom da ćemo uskoro imati župnu crkvu tamo gdje je i sjedište u Zvorniku. Međutim, to nije razlog da se vjernici Zvornika, Bratunca i Srebrenice ne okupljaju na misna slavlja, i to ne samo jednom mjesečno, kakva je bila praksa poslije rata, nego svake nedjelje, a osobito svetkovinama.

Franjevci Bosne Srebrene su 1991.godine izgradili spomen-kapelu na ruševinama, i to na jednom manjem dijelu koji je iskopan. Nošeni potrebama duhovne i materijalne naravi, a one su posebno velike u Srebrenici, vjernici se rado okupljaju na misna slavlja, krunicu, vjeronauk, put križa i sve druge pastoralne aktivnosti koje postoje u katoličkim župama.

- Tako smo prošle godine slavili misu polnoćku, što se nije dogodilo u posljednjih 300 godina, od kada je sve uništeno i zapaljeno (1688.), kazuje župnik fra Joso.

Patron Presveto Srce Isusovo poseban je ove godine i zbog dolaska hodočasnika iz Tuzle i Husina te župnika i gvardijana te dekana fra Ivice Jagodića iz Vukovara.

- Srebrenica i Vukovar imaju toliko zajedničkog da ga je teško pobrojiti. Molili smo se za obraćenje, za mir i obnovu duhovnih i materijalnih ruševina sviju nas vjernika, ali i svih ljudi dobre volje. Misno je slavlje uljepšao i Zlatko Špoljarević sa svojim zborom, a na misi su sudjelovale i časne sestre iz Vukovara i Tuzle te fra Nikola Bošnjak s nekoliko hodočasnika iz Tolise. Nakon misnoga slavlja na iskopinama i kolijevci franjevačkih provincija vjernici župe Zvornik - Srebrenica svečanim su ručkom počastili i okrijepili svoje goste koji su upoznati s poviješću franjevaca i Bosne Srebrene. Hodočasnici su posjetili groblje u Potočarima i pomolili se za sve pokojne.

Pisma iz Srebrenice

Vjernici iz župe Zvornik - Srebrenica također su uputili javnosti istinu o sebi. Kažu kako ovo nije jadikovka, a mogla bi i biti te neka njihove riječi potaknu na razmišljanja.- Mi smo mala zajednica, ali ipak živa Crkva za koju nitko ili rijetki znaju. Svoju župnu crkvu izgubili smo nakon II. svjetskog rata. I danas, u vremenu “demokracije”, ništa se ne mijenja. I još uvijek smo župa bez župne crkve. Imamo samo dio groblja koje gotovo pa više nije naše... Ostali su samo rijetki. Međutim, protiv svake nevolje, straha, ratova i progona, opet nas ima. Ipak smo živi, poručuju vjernici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije