Sv. Ilija prorok

Vjernici proslavili blagdan svojega, kao i nebeskoga zaštitnika BiH

21.07.2016.
u 07:00

Mnoštvo vjernika župe Kiseljak kao i njihovih gostiju pohrlilo je na proslavu blagdana sv. Ilije proroka, zaštitnika župne zajednice, na središnje misno slavlje služeno u župnoj crkvi i ispred nje, smještenoj na brdu iznad Kiseljaka. - Okupili smo se ovdje moliti za zagovor sv. Ilije koji je zaštitnik naše župe, ali i cijele BiH, poručio je fra Vinko Ćuro, kiseljački župnik. Mjesto na kojemu je smještena kiseljačka župna crkva mnoge podsjeća na brdo Karmel u Izraelu, domovini sv. Ilije koju je za života morao napustiti. Jedna je to od činjenica iz života sv. Ilije o kojemu se inače vrlo malo zna, a zbog kojih je ovaj svetac aktualan i u današnjem vremenu. Na to je okupljene podsjetio fra Mario Jurić, gvardijan franjevačkog samostana u Tolisi koji je, uz sudjelovanje brojnih svećenika, predvodio središnje misno slavlje u Kiseljaku. - Sveti Ilija prorok, poput mnogih od nas koji smo okupljeni ovdje, bio je pripadnik iseljeništva jer je morao napustiti svoju domovinu Izrael. Danas kada BiH ima sve brojnije iseljeništvo, sv. Ilija je taj od kojega možemo naučiti kako sačuvati kulturu i identitet svojeg naroda i naše domovine BiH”, kazao je, uz ostalo, u propovijedi fra Mario Jurić, novoimenovani gvardijan u Tolisi koji je donedavno bio na službi najprije u Kiseljaku, a potom i Kreševu.

KŠD “Ilijino brdo 95.”, Posušje, organiziralo je “Veliku seosku olimpijadu” za blagdan sv. Ilije u Rastovači. Sve je započelo služenjem svete mise na mjesnom groblju Ilijino brdo. Igre i događaji koji se vjerno čuvaju od zaborava prigoda su za susrete domaćih i raseljenih. Započelo je potezanje klipa, bacanje kamena s ramena i potezanje ruke. Bilo je i gange koju vole svi, posebice iseljeni Hercegovci. - Tu sam više od 20 godina. Susreti, pjesma te bikijade pravi su događaj na blagdan sv. Ilije, ispričao je Drago Spajić, Gruđanin u Zagrebu.

- Volim zabavu i narodne sportove. Tu sam stigao iz posuškog Zagorja, potvrdio je Tadija iz tog posuškog kraja i mnogi drugi koji su uživali u lijepom vremenu i povjetarcu s brda Radovnja. Nakon odmora i dobre domaće hrane mnogi su se uputili u prostor gdje se redovito održava bikijada. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?