Važnost poruka dijaloga i kompromisa u vremenu narušenih odnosa

Vjerski lideri mogu pomoći pomiriti tri naroda u BiH

25.11.2021.
u 13:29

Predstavnici vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini mogu biti važan čimbenik u postizanju konsenzusa predstavnika konstitutivnih naroda o najvažnijim pitanjima za zemlju, a vodeći se pritom idejama pomirenja, suživota, praštanja i potrebe za razumijevanjem drugog i drukčijeg. Potreba za angažmanom vjerskih lidera veća je nego ikada dosad, a posebice zbog činjenice da smo svjedoci velike političke krize koja prijeti uzdrmati i dalje krhke međunacionalne odnose, piše Večernji list BIH. 

Potraga za kompromisom

U nizu poteza predstavnika Katoličke crkve koji su aktivni u traženju kompromisa i dijaloga s drugima u Bosni i Hercegovini izdvaja se i onaj od ovog tjedna kad je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić boraveći u Lukavcu tu priliku, između ostalog, iskoristio i za odavanje počasti žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici. Tijekom posjeta poslane su snažne poruke važnosti mira i suživota. "Ugodno mi je bilo slušati informacije kako teče život u ovom gradu, pokazujući svoju različitost po vjeri, narodnosti i kulturi, kroz koje se vidi da je moguće zajednički raditi. Želim ih potaknuti da ustraju u tome, uz otvaranje perspektive života na ovim prostorima", kazao je kardinal Puljić. Biti mirovnjak u Bosni i Hercegovini prilično je izazovno, ali drugog puta nema - potreba za uspostaviti dijalog među narodima nešto je na što nas pozivaju sve moralne norme. Profesor Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči u intervjuu za portal Međureligijskog vijeća u BiH na pitanje kako vidi ulogu mirovnjaka danas u BiH kazao kako je to težak posao, ali istovremeno lijep i izazovan. - Mi smo svi dužni ići putem mira, svi smo pozvani da budemo mirovnjaci. Sigurno takvo nešto postoji i u islamu i katoličanstvu - naglasio je on. Istodobno, biskupi Biskupske konferencije BiH nedavno su jasno ukazali na potrebu dijaloga i dogovora, kao i potrebu suzdržavanja od teških riješi i uvreda.

Poštivati prava

- Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju da se suzdrže od teških riječi i uvreda i da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih skupina - poručili su biskupi. Portal Međureligijskog vijeća razgovarao je nedavno i s dekanom Fakulteta islamskih nauka Zuhdijom Hasanovićem, a koji je poručio kako je BiH oduvijek bila prepoznatljiva po svojoj multikulturalnosti, multietničnosti i multireligioznosti i njihova je obveza raditi na vraćanju te ideje i takvog načina života na svakom pedlju BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije