Kreševo

Vjerski turizam oživljava povratničku župu Deževice u općini Kreševo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
12.01.2017.
u 10:00

Povratnička župa Deževice smještena je na teritoriju općine Kreševo, osam kilometara sjeverozapadno od središta Kreševa, na 911 metara nadmorske visine.

Trenutačno ima 155 stanovnika, stotinjak manje u odnosu na broj župljana prije rata. U župnoj crkvi Gospe Snježne u prošloj godini vjenčana su tri para i četvero djece je kršteno.

Pokazatelji dobiveni nakon završenog blagoslova kuća nešto su bolji u odnosu na 2015. godinu, potvrdio nam je mjesni župnik vlč. Marin Marić. Umrlih u župi u prošloj godini bilo je šestoro.

Prema statistici župe, za prošlu godinu moglo bi se zaključiti kako su Deževice tek jedna od brojnih župa Vrhbosanske nadbiskupije koja polako, ali sigurno izumire.

Međutim, na drugoj strani su podaci o broju vjernika koji godišnje pohode ovu župu, potom ulaganja u turističke potencijale te najava novih projekata u oblasti poljoprivredne proizvodnje, s naglaskom na ljekovito bilje.

Svetište

Prema podacima župnog ureda, Deževice je u prošloj godini pohodilo 30 tisuća vjernika iz svih krajeva BiH i inozemstva, za čiji se smještaj tražilo mjesto više. Njihovo glavno odredište bilo je svetište sv. Jakova Markijskog, nekadašnjeg vikara Bosanske vikarije.

Smješteno je na kraju sela, u prostoru i na prostoru oko spilje u kojoj je fra Jakov za vrijeme službe u Deževicama boravio. Za vodu koja u spilji nikad ne presušuje vjeruje se da je ljekovita te da liječi mnoge bolesti, osobito očne. U uređenje svetišta, samih Deževica i smještajne kapacitete samo u prošloj godini uloženo je 85 tisuća konvertibilnih maraka, potvrdio nam je deževički župnik koji je, kaže, posebno ponosan na oživljavanje veza s Motrepradoneom u Italiji, rodnim mjestom svetog Jakova Markijskog.

Turizam

I Hodočasnički dom otvoren u Deževicama ujesen 2015. godine u međuvremenu je postao mjesto održavanja mnogih duhovnih i kulturnih događaja te su vjernicima koji pohode župu i svetište na raspolaganju sve raznovrsniji sadržaji.

Deževički župnik vlč. Marin Marić, osim vjerskog turizma koji se planira i dalje razvijati nudeći vjernicima pravu oazu mira pogodnu za molitvu i susret s Bogom, ali i prekrasnom i čistom prirodom, spomenuo nam je i niz projekata u oblasti poljoprivredne i proizvodnje ljekovitog bilja.

- Već smo započeli gradnju suvenirnice kako bi hodočasnici koji pohode Deževice imali i lijepu materijalnu uspomenu na boravak ovdje. Među planovima je svakako i poboljšati poljoprivrednu proizvodnju te pokrenuti neke oblike proizvodnje koje dosad nismo imali. Tu prije svega mislim na ljekovito bilje i proizvodnju čajeva, kazuje nam vlč. Marin Marić.

Vjerski turizam sasvim je sigurno oživio župu Deževice, župu bogate povijesti koja u sadašnjem trenutku, unatoč svim poteškoćama i ratnim razaranjima, uspijeva ne samo preživjeti već i razvijati svoje potencijale. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?