Čeka se i uspostava Federalnog zavoda za zaštitu prirodnih resursa

Vjetrenica ide na UNESCO-ov popis, ali BiH kasni s ispunjenjem europskih uvjeta o zaštiti prirode

11.11.2021.
u 19:31

Za nekoliko mjeseci prirodni fenomen spilja Vjetrenica, koja se nalazi u općini Ravno, trebala bi se naći na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske baštine, piše Večernji list BiH.

Nakon niza najava i inicijativa koje su bile pokrenute u proteklih desetak i više godina, iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma priopćeno je kako je Ministarstvu civilnih poslova BiH upućen izrađen nominacijski dosje za uvrštavanje spilje Vjetrenice na UNESCO-ov popis zaštite. Dio nominacijskoga dosjea je i plan upravljanja zaštićenim krajolikom Vjetrenica - Popovo polje.

Pravila Europske unije

U svrhu očuvanja i racionalnoga korištenja prirodnih dobara područje zaštićenog pejzaža Vjetrenica - Popovo polje proglašeno je zaštićenim područjem zbog naglašene pejzažne/krajobrazne vrijednosti, brojnih ugroženih i rijetkih vrsta i staništa te bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa.

Nakon urađenog stručnog obrazloženja i prijedloga zakona, koji su financirani na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji su i žarišna točka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti, iz sredstava Globalnoga fonda za okoliš (GEF), kojim je raspolagala BiH, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije u veljači ove godine donijela je Zakon o proglašenju zaštićenog krajolika Vjetrenica - Popovo polje u svrhu očuvanja i racionalnoga korištenja prirodnog dobra koje je jedinstveno.

Treba naglasiti kako BiH još uvijek jako kasni s primjenom konvencija o zaštiti prirodnih resursa koje su definirane uredbom Europske unije. Osim što kasni s uspostavom državne agencije za zaštitu okoliša BiH, o čijem se osnivanju ne mogu dogovoriti političke stranke, u Federaciji BiH nema ni dugo najavljivanoga Federalnog zavoda o zaštiti prirode, čiji bi zadatak bio sustavno i koordinirano prikupljati i obrađivati podatke o zaštiti prirode na području Federacije BiH te uspostaviti jedinstvenu bazu podataka za prirodu, što bi predstavljalo podlogu za kreiranje i planiranje zaštite prirode.

U najnovijem prijedlogu Zakona o zaštiti prirodnih resursa, koji je Federalno ministarstvo okoliša i turizma predalo Vladi Federacije BiH, napominje se kako se jako kasni u primjeni određenih strategija iako je to jedan od uvjeta za pristupanje BiH u članstvo Europske unije. Također je upućena i kritika prema ponašanju lokalnih struktura vlasti, općina i gradova, glede uspostave zaštićenih područja.

Lokalne zajednice

Takva zaštićena prirodna područja trenutačno zauzimaju oko 4,5 posto od ukupne površine Federacije BiH, a što je značajno ispod planiranoga udjela od 15 posto.

- Tu se kao glavna prepreka proglašenju novih zaštićenih područja, na kojima se intenzivno radilo u proteklom razdoblju, postavilo dobivanje zakonski propisane suglasnosti lokalnih zajednica, odnosno općina, na čijim se područjima prostire planirano zaštićeno područje - stoji u izvješću Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Iako postoje urađene studije i analize za uspostavu još pet novih zaštićenih područja u Federaciji BiH, to se treba realizirati nakon dobivanja suglasnosti mjerodavnih općina, koje očito nisu posebno naklonjene ovom projektu, a što se može zaključiti i iz spomenutog izvješća.

Na popisu nacionalnih parkova u BiH nalaze se tri lokacije, i to Sutjeska, Una i Kozara. Epitet parkova prirode za sada nosi pet područja, a to su Hutovo blato, Blidinje, Konjuh, Bijambare i Trebević. U kategoriju zaštićenih područja, prema poduzetim aktivnostima, trebala bi ući područja Livanjskoga polja, Bjelašnice s Igmanom i dijelom Visočice, a Vjetrenici se vraća status zaštićenog područja, dok bi u Republici Srpskoj trebala biti zaštićena planina Orjen. Svaka država buduća članica Europske unije trebala bi, prema propisima, imati najmanje 10 posto zaštićenog teritorija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije