'Brzi odgovor 2016'

Vježba Oružanih snaga BiH i EUFOR-a od 30. rujna do 5. listopada na Manjači

pendes
22.09.2016.
u 17:23

U Bosni i Hercegovini će od 30. rujna do 5. listopada biti održana zajednička vježba Oružanih snaga BiH i EUFOR-a “Brzi odgovor 2016.“ Intenzivne pripreme za vježbu, koja će biti održana na vojnom poligonu Manjači, počinju 26. rujna. 

Na vježbi će sudjelovati pripadnici OSBiH, snage EUFOR-a, pridodate jedinice iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrije, Mađarske, kao i jedna portugalska četa Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO-misije KFOR.

Vježba "Brzi odgovor 2016" značajan je događaj za OSBiH, na kojoj će se praktično pokazati spremnost i sposobnost Oružanih snaga BiH za implementaciju Sporazuma o uspostavljanju okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama, sa snagama EUFOR-a i vojnicima iz europskih partnerskih zemalja u okviru velikih vojnih vježbi i operacija.

Također, sudionici vježbe će imati priliku proširiti svoje znanje i steći više iskustva u aktivnostima patroliranja, pratnje, kretanja u konvoju, medicinske evakuacije, izvlačenja i evakuacije ozlijeđenih te priliku za usavršavanje svojih specijalističkih vještina za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i operacije izvlačenja osoba koja ne učestvuju u borbenim aktivnostima.

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini u Briselu su, prije točno godinu dana, potpisale Sporazum o uspostavljanju okvira za sudjelovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama.

Sporazum predstavlja opći okvir za sudjelovanje kako vojnog tako i civilnog osoblja Bosne i Hercegovine u operacijama upravljanja krizama Europske unije.

U skladu s tim sporazumom i kao jedan od njegovih rezultata, je i održavanje zajedničke vježbe Oružanih snaga BiH i EUFOR-a “Brzi odgovor 2016“, podsjeća se u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Oružane snage BiH i Multinacionalni bataljon EUFOR-a su već duže razdobllje vrlo tijesno surađivali kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina, koje će primjenjivati tijekom vježbe.

U okviru operacije EUFOR-a “Althea”, trenutno sudjeluju vojnici iz 15 zemalja članica EU i pet partnerskih zemalja. Njeni primarni zadaci su pružanje podrške Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci i naporima BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, istovremeno podržavajući cjelokupnu i sveobuhvatnu strategiju EU za BiH, navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?