NOVO ISTRAŽIVANJE

Vježbanje može doprinijeti da imate 50 posto više antitijela

trcanje
04.05.2021.
u 07:44

"Ova saznanja predstavljaju važno otkriće za moguće reakcije na pandemije u budućnosti", objašnjava autor istraživanja

Novo istraživanje Sveučilišta Caledonian u Glasgowu pokazalo je da ukoliko redovito vježbate imate 50 posto veće šanse da ćete imati više antitijela od nekoga tko je fizički manje aktivan. Istraživanje je također otkrilo da 30 minuta aktivnosti u okviru pet dana u tjednu smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti za 37 posto.

"Ova saznanja predstavljaju važno otkriće za moguće reakcije na pandemije u budućnosti", objašnjava autor istraživanja, profesor Sebastien Chastin te naglašava da je dostupnost cjepiva ulila nadu u kraj pandemije, prenosi Klix. 

Već znamo da je tjelesna aktivnost jedan od najefikasnijih načina prevencije kroničnih bolesti, u kombinaciji s adekvatnom prehranom i odvikavanjem od pušenja. Istraživanje iz 2008. godine otkrilo je da je fizička neaktivnost odgovorna za više od pet milijuna preuranjenih smrti svake godine.

Novi dokazi koje donosi istraživanje škotskog sveučilišta pokazuje da redovitaa fizička aktivnost jača imunološki sustav čovjeka, smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti za više od trećine i značajno povećava efikasnost cjepljenja što ima važne implikacije na način reagiranja na pandemiju.

Istraživači su sustavno prikupljali i pregledavali sve dostupne dokaze koji se odnose na učinak fizičke aktivnosti na rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti poput upale pluća, čestog uzroka smrti od Covida-19, na funkcioniranje imunološkog sustava i na ishod cjepljenja.

Na osnovu 6 odvojenih istraživanja koja su uključivala više od pola milijuna sudionika dokazali su da 30 minuta aktivnosti, pet dana u tjednu smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti za 37 posto.

Također, istraživači su pronašli pouzdane dokaze da redovita fizička aktivnost jača ljudski imunološki sustav. Kroz 35 neovisnih nasumičnih ispitivanja redovita fizička aktivnost rezultirala je povišenom razinom imunoglobulina antitijela IgA. Ovo antitijelo prekriva sluznicu naših pluća i druge dijelove tijela gdje virusi i bakterije mogu ući.

Redovita fizička aktivnost također povećava broj CD4 + T stanica koje su odgovorne za reagiranje imunološkog sustava na virus i reguliranje njegovog odgovora.

Konačno, u nasumičnim kontroliranim ispitivanjima koje su proveli znanstvenici, cjepiva se čine efikasnijima ako se daju nakon programa fizičke aktivnosti. Fizički aktivna osoba ima 50% veću vjerojatnošću da će nakon cjepiva imati veći broj antitijela od one koja nije aktivna.

Zbog navedenih rezultata istraživači ističu kako je sada važnije nego ikada da vlade i zdravstveni radnici potaknu sve sektore društva da promoviraju fizičku aktivnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije