Zasjedala Skupština ZHŽ-a

Vlada FBiH krši Ustav i centralizira zdravstvo

zhz
Foto: VL FOTO
26.08.2014.
u 08:39

Usvajanjem zakona postaje upitna opstojnost zdravstvenih ustanova

Na sjednici Skupštine ZHŽ-a usvojena je odluka o odbacivanju nacrta zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju FBiH u svrhu zaštite ustavnih nadležnosti županije u području zdravstvenog sustava. Naime, nakon nedavnog usvajanja nacrta na federalnoj razini, oglasile su se županije koje smatraju da im se ovim činom centralizacije oduzimaju ovlasti i krše ustavna prava. Odluku je obrazložio ravnatelj ZZO ZHŽ-a Vilson Crnjac rekavši kako je zakonom još iz 1997. zdravstvo stavljeno pod zajedničku nadležnost FBiH i županija, s tim da županije izdvajaju i dio sredstava za federalni fond solidarnosti koji bi pokrivao vertikalni program zdravstvene zaštite.
- Još 2002. određena je jedinstvena stopa izdvajanja uz obvezu da se iz federalnog proračuna osigura ista svota. U 2013. je taj postotak iznosio 9 posto, te je iz županija uzeto 98 milijuna KM. Vlada FBiH je bila dužna osigurati isti iznos, ali su u protekloj godini uplatili tek 13 milijuna KM, kazao je Crnjac dodavši kako se postotak izdvajanja u ovoj godini povećao na 10,2 posto, piše Večernji list. Nadalje, kazao je kako je federalna Vlada usvojila nacrt i prije očitovanja resornih ministarstava. – Od 10 ministarstava u FBiH, 7 ih je iznijelo negativno mišljenje o zakonu. Ovdje se nameće volja jačeg bez obzira na Ustav. Vlada FBiH se u zakonu poziva na alokaciju sredstava i podizanje apsolutne solidarnosti na cijelom području FBiH, a Vlada je najodgovornija za nefunkcioniranje zdravstvenog sustava, kazao je Crnjac. Naime, kako stoji u odluci koju su jučer jednoglasno usvojili zastupnici Skupštine ZHŽ-a, Vlada FBiH je grubo zanemarila citirane odredbe Ustava FBiH usvojivši ovakav nacrt svjesno isključujući sudjelovanje nadležnih županijskih tijela u njegovoj izradi. Također, konstantno krši odredbe postojećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju jer već godinama ne uplaćuje zakonom propisani iznos sredstava u Fond solidarnosti FBiH. U odluci, tako??er, stoji kako činom usvajanja ovakvog zakona postaje upitno pružanje svih vidova zdravstvene zaštite dostignute razine i kvalitete osiguranika u ZHŽ-u. - Time mislimo na opstojnost zdravstvenih ustanova na području ZHŽ-a, u prvom redu domova zdravlja, isplata osobnih dohodaka djelatnicima u zdravstvu, kao i funkcioniranje zdravstvenog sustava u cjelini, kazao je Crnjac, prenosi Vecernji.ba, dodavši kako će postati upitne i rodiljske naknade koje od ove godine idu upravo preko ZZO ZHŽ-a. Odlukom su zadužene sve institucije ZHŽ-a, kao i svi predstavnici u federalnim institucijama da u okviru svojih ovlasti i nadležnosti poduzmu sve zakonom i Ustavom propisane mjere protiv odgovornih osoba i institucija, a u cilju zdravstvene zaštite stanovnika ZHŽ-a.

Komentara 1

H2
hercegovac - 2
14:32 26.08.2014.

Odluluku Skupštine ŽZH je na mjestu i treba je podržati, jer dosta je više centralizacije u F BiH i kršenja Ustava kao i Daytonskog sporazuma sve na uštrb Županija a najviše su pogođene i oštećene sa Hrvatskom većinom. Spominjati neki neki fond solidarnosti i tzv. solidarnost i na taj način štetiti i razvlašćivati Županije, zaista je degutantno, deplasirano i jadno....!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije