reforma pravosuđa

Vlada FBiH radi na uspostavi gospodarskih sudova

pravosudje
12.05.2016.
u 09:56

Kao veliki problem gospodarstvenicima ističe se nepostojanje gospodarskih sudova jer trenutna odjeljenja na općinskim sudovima koja rade gospodarske predmete nisu dovoljno efikasni

Nakon što bh. tvrtka isporuči robu ili usluge drugom poduzeću u BiH, očekuje i isplatu u zakonom predviđenom roku. Ono što se međutim često događa jeste da se na naplatu potraživanja čeka mjesecima, pa i godinama. Eventualna tužba sudu je posljednja opcija domaćim tvrtkama jer znaju da im predstoji dugo razdoblje čekanja da dobiju presudu, a tvrtka od koje potražuju novac u međuvremenu može i propasti. Stoga se kao jedno od rješenja neefikasne sudske prakse nameće osnivanje posebnih gospodarskih sudova.

Amra Đendušić, savjetnica federalnog premijera Fadila Novalića, u izjavi za Faktor navodi kako se radi na uspostavi gospodarskih sudova u suradnji sa Svjetskom bankom. Kao veliki problem gospodarstvenicima ističe nepostojanje gospodarskih sudova jer trenutna odjeljenja na općinskim sudovima koja rade gospodarske predmete nisu dovoljno efikasni.

– Suci često nisu dorasli kompleksnim gospodarskim predmetima koji dolaze na rješavanje. Nemamo potreban kadar jer na pravnim fakultetima ima malo predmeta koji izučavaju gospodarsko pravo, kazala je Đendušić. Ističe da će Federalna vlada u suradnji sa Svjetskom bankom odlučiti hoće li se ići na uvođenje posebnih gospodarskih sudova ili razvoj odjeljenja za gospodarsko pravo.

– Ja smatram da je bolje uvesti posebne sudove, ali vidjet ćemo što je opravdanije. Za tranzicijsko razdoblje dok se ne unaprijedi situacija na pravnim fakultetima, nužno je educirati domaće pravnike i suce o korporativnom upravljanju. Postoje pravila OECD-a i EU-a za korporativno upravljanje, i to se mora početi primjenjivati na sudovima – kazala je ona.

U RS-u su već uvedeni gospodarski sudovi, ali je njihova efikasnost ispod željene razine zbog sličnog problema koji ima FBiH, a to je nedostatak kvalitetnih kadrova.

Mensur Muftić, predsjednik Udruženja poslodavaca Općine Kakanj u izjavi za Faktor ističe da je ključno uvesti provodive i realne sankcije za one koji probiju rok izvršenja obveze plaćanja.

– Drugi problem je što postojeći instrumenti osiguranja jamstva puno koštaju, i tvrtzke ih nerado koriste. Onda ako mi netko duguje, ja ga tužim, čekam tri godine da predmet dođe na prvo ročište gdje se moj slučaj procesuira i sa slučajevima krađe šuma i slično, a sve to vodi isti sudac. Čak i kad sud presudi u moju korist, tvrtka od koje potražujem novac se može ugasiti. To je jedna od najgorih stvari s kojom se ljudi u biznisu sreću – kazao je Muftić.

Dvadeset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, Federalna vlada pravi korake ka uvođenju gospodarskih sudova. Realnost poslovanja u BiH je ipak takva da je pravosuđe davno trebalo učiniti efikasnijim s obzirom na to da se problem nenaplativih potraživanja širi ekonomijom i obuhvaća veliki broj tvrtki. Dokaz tome je i alarmantan broj blokiranih računa domaćih poduzeća, i stoga je nužnost reforme pravosudnog sustava neupitna u korist efikasnijeg procesuiranja gospodarskih predmeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?