Susret s izaslanstvom EBRD-a

Vlada FBiH spremna se baviti ključnim ekonomskim problemima

ebrd
19.02.2016.
u 13:48

Cilj posjete jeste procjena mogućnosti i potreba za pomoć EBRD-a u provedbi Reformske agende, u dijelu koji se tiče poboljšanja poslovne klime i ekonomskog upravljanja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić primili su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu izaslanstvo Europske banke za obnovu i razvoj na čelu s direktorom za BiH Ianom Brownom. U izaslanstvu su bili savjetnici iz Inicijative za investicijsku klimu i upravljanje EBRD-a Franklin Steves i Anastasia Rodina.

Cilj posjeta tima, koji se u ovoj europskoj banci bavi jačanjem kapaciteta u poticanju ekonomske tranzicije kroz poboljšanje investicijske klime i dobrog upravljanja, jeste procjena mogućnosti i potreba za pomoć EBRD-a u provedbi Reformske agende, u dijelu koji se tiče poboljšanja poslovne klime i ekonomskog upravljanja.

Kako je rekao Steves, ta inicijativa se provodi u nekoliko europskih zemalja, a među državama potencijalnim partnerima je i Bosna i Hercegovina.

- Uvjeti da bi program bio primijenjen su potreba za reformama, prostor i želja domaćina, odnosno vlade da to EBRD uradi, rekao je Steves, istaknuvši da su kroz provođenje Reformske agende prepoznali zajedničke ciljeve.

Izrazivši zadovoljstvo ponudom EBRD-a, federalni premijer je rekao da je riječ o jednoj od najkonkretnijih koju je Vlada FBiH dobila od međunarodnih institucija i organizacija.

- Ciljevi koje je naveo EBRD se poklapaju s Reformskom agendom i smatram da je pogođena suština problema, rekao je Novalić.

Istaknuo je da je ova vlada opredijeljena za reforme i spremna se baviti ključnim ekonomskim problemima društva, kao što su poboljšanje poslovnog okruženja, gdje su već poduzeti određeni koraci i jačanje korporativnog upravljanja.

- Na planu korporativnog upravljanja smo dosta uradili, ali nam treba vaša pomoć i sigurno ćemo se u tome dobro razumjeti. Treba unaprijediti oblasti konkurencijskog vijeća, registraciju poduzeća putem one-stop shopova u svakoj općini, te posebno oblast pravosuđa, rekao je premijer Novalić, istaknuvši da ono sada nije osposobljeno baviti se gospodarskim pravom.

Zbog toga je iznio ideju i namjeru da se u inozemstvu, u okviru zemalja Europske unije, obuči jedna potpuno nova generacija sudaca, koji bi se u BiH bavili korporativnim pravom.

Pored toga, kao izuzetno dobru, označio je ideju o osnivanju ombudsmena za gospodarsko pravo, te stvaranja investicijskog vijeća s kojim bi se mogao voditi ekonomsko-socijalni dijalog na višoj razini. 

Kako su istaknuli predstavnici EBRD-a, oni imaju "praktičan i pragmatičan" pristup, te je, nakon visoke usuglašenosti s ciljevima Federalne vlade u provođenju reformi, danas dogovoreno da detalji ponude ove banke budu brzo definirani i napravljen program koji će biti dostavljen Vladi na razmatranje, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?