Pomoć posavskim poljoprivrednicima

Vlada FBiH treba žurno reagirati, kasno je za pomoć u svibnju

19.03.2022.
u 08:45

Ponukana teškim uvjetima u kojima su se našli posavski poljoprivrednici uoči proljetne sjetve zbog enormnog povećanja cijena repromaterijala, Vlada Posavske županije žurno je poduzela mjere i donijela određene odluke u smjeru pomoći poljoprivrednicima triju posavskih općina, piše Večernji list BiH.

Na posljednjem zasjedanju Vlade PŽ-a središnje su se teme odnosile na poljoprivredu. Donesena je odluka o usvajanju programa utroška sredstava iz grantova za poljoprivredu utvrđenih proračunom PŽ-a za 2022., čime su omogućili da sredstva ovog granta od 1,250.000 KM, a koja su namijenjena za poljoprivredu, postanu operativna. Radi se o povećanju sredstava namijenjenih poljoprivredi za oko 12% u odnosu na prošlu kalendarsku godinu.

Potrebno 400.000 litara

Time je omogućeno Vladi PŽ-a da, u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, osmisli i utvrdi mjeru u okviru programa novčanih potpora za 2022., koja bi se prvenstveno odnosila na dodjelu sredstva za sufinanciranje predstojećih agrotehničkih mjera kao što je prihrana ozimih kultura iz 2021. i sjetvu jarih biljnih kultura.

- Donijeli smo i zaključak kojim je Vlada PŽ-a, na prijedlog resornog ministarstva, potvrdila popis poljoprivrednih proizvođača koji su u 2021. imali biljnu proizvodnju i za nju ostvarili županijsku novčanu potporu. Sačinjeni i potvrđeni popis poljoprivrednih proizvođača, korisnika županijske novčane potpore iz 2021. dostavljen je Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnoj direkciji robnih rezervi kako bi oni bili obuhvaćeni implementacijom mjere (podjela goriva u količini od 50 litara po hektaru). Uzimajući u obzir činjenicu da naše obradive površine, evidentirane kroz sustav novčanih potpora, iznose oko 8200 hektara i čine svaki treći dulum obradive površine u FBiH, odnosno da se trećina ukupne biljne proizvodnje u FBiH nalazi u našoj županiji, možemo očekivati da će naši poljoprivredni proizvođači ostvariti potporu u količini goriva većoj od 400.000 litara nafte - pojasnio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ-a Mato Brkić.

Vlada PŽ-a razmatrala je informaciju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u okviru koje je, između ostalog, naglašena nužnost da se u okviru programa utroška sredstava iz grantova za poljoprivredu utvrđenih proračunom PŽ-a za 2022. predvide i rasporede sredstva za sufinanciranje jesenske sjetve 2021. i proljetne sjetve 2022.

Zaključkom je zatraženo žurno postupanje Vlade FBiH i utvrđivanje iste mjere u okviru programa novčanih potpora za 2022. Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kako bi sredstva bila operativna do predstojeće sjetve, a to znači u sljedećih 15 - 20 dana.

- Cilj ove Vlade je da vlastitim primjerom donošenja odluke i utvrđene mjere pomogne federalnoj razini u definiranju i donošenju istih u što kraćem roku, a ne tijekom petog ili šestog mjeseca kada se završi s proljetnom sjetvom i prihranom biljnih kultura - kazao je predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić i naglasio kako je vrlo važno da županijska, a posebno federalna razina od koje očekuju znatno veće novčano sudjelovanje u otklanjanju ovih poteškoća proisteklih porastom cijene goriva i repromaterijala, reagira što prije i krene u provedbu mjera kako bi poljoprivredni proizvođači znali s kojim novčanim sredstvima raspolažu kada se radi o proljetnoj sjetvi i prihrani ozimih kultura.

Javni poziv

- Vlada PŽ-a u okviru programa utroška sredstava iz navedenoga granta izdvojit će značajna sredstava, oko 50% sredstava, kao potporu našim poljoprivrednim proizvođačima radi osiguravanja provođenja prihrane ozimih kultura i nove proljetne sjetve u 2022., o čemu ćemo informirati i naše poljoprivredne proizvođače po donošenju odluke o vrstama mjera i pripadajućim iznosima novčane potpore - kazao je ministar Brkić.

U tijeku je javni poziv za uspostavu i proširenje proizvodnje soje u 2022. koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ-a u suradnji s UNDP-jem BiH kao potpora razvoju lanca vrijednosti proizvodnje genetski nemodificirane soje u okviru kojeg se našim poljoprivrednim proizvođačima dodjeljuje sjeme soje za predstojeću proljetnu sjetvu.

- Zainteresirani poljoprivrednici mogu se obratiti u prostorije Ministarstva kako bi im se pomoglo pri popunjavanju zahtjeva, odnosno propisanih obrazaca i ostale prateće dokumentacije prije upućivanja prema UNDP-ju - zaključio je ministar Brkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?