sjednica

Vlada FBiH: Vraćeno 220 milijuna KM duga više nego što je iznosilo novo zaduženje

27.07.2017.
u 14:55

U razdoblju siječanj- lipnja 2017. godine servisirano je 388,2 milijun KM obaveza po osnovu duga, dok je novo zaduženje iznosilo 160,1 milijun KM. To znači da je Vlada FBiH vratila 220 milijun KM više nego što se zadužila. Zbog toga će, uz već jednu ranije otkazanu, vjerovatno otkazati još jednu najavljenu aukciju trezorskih zapisa.

To je navedeno u izvještaju o izvršenju Proračuna FBiH za prvo polugodište 2017. godine koji je Vlada Federacije BiH usvojila na danas na sjednici u Sarajevu.

U tom izvještaju je precizirano i ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranja iznose 1.023,9 milijuna KM i veći su tri posto nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Vlada FBiH danas je utvrdila prijedloge više zakona i uputila ih u parlamentarnu proceduru.

Prijedlog zakona o registru financijskih izvještaja uređuje uspostavu, sadržaj i vođenje Registra financijskih izvještaja i zaštitu i čuvanje dokumentacije i podataka. Registar je centralni izvor informacija o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju pravnih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine, obveznika predaje financijskih izvještaja Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA) koja ga uspostavlja i vodi.

Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH nastavak je aktivnosti na ispunjenju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske zajednice i njenih država članica i Bosne i Hercegovine. Zakon donosi dalje usuglašavanje sa zakonodavstvom EU, a njegova rješenja treba da otklone neusklađenost postojećeg propisa u oblasti računovodstva i revizije sa odgovarajućom regulativom Europske unije.

Federalna vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Osnovna je namjera da onima koji ispune uslove za otpis propisanih zateznih kamata nastalih po osnovu dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na dan 31.12.2014. godine, a koji u cijelosti izmire obaveze glavnog duga, najkasnije do dana isteka roka od dvanaest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, bude otpisana u cjelokupnom iznosu obračunata, a neplaćena kamata.

Utvrđen je i po hitnom postupku Federalnom parlamentu upućen Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o federalnim upravnim pristojbama i Tarifi federalnih upravnih pristojbi. U Zakon su dodane nove odredbe, po kojima se za rješenje o prijemu državljanstva za osobe koje imaju status izbjeglice plaća 100 KM, a za posebnu suglasnost iz članka 26. Zakona o agencijama i unutarnjim službama za zaštitu ljudi i imovine 30 KM. Ukinuta je pristojba koja se odnosi na uvjerenja o stanju poreskih obaveza.

Na usvajanje po skraćenoj proceduri Parlamentu FBiH je upućen i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije. Na ovaj način je rok za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koji je istekao 30. lipnja 2017. godine, produžen do 30. lipnja 2019. godine.

Federalna vlada danas se suglasila s tekstom Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Donesena je Odluka o izdvajanju 893.533,99 KM za uplatu doprinosa za MIO u svrhu umirovljenja 66 zaposlenika namjenske industrije i za izmirenje dugovanja četiri privredna društva za neuplaćene doprinose zaposlenicima koji su stekli uslove za odlazak u mirovinu, a nije im uplaćen radni staž.

Federalnom ministarstvu kulture i sporta Vlada FBiH je odobrila raspodjelu dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, u ukupnom iznosu od 725.647,82 KM, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije