hitno izraditi plan

Vlada traži pojačanu inspekcijsku kontrolu rada "na crno"

vlada
20.05.2016.
u 16:40

Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da hitno izradi zajednički plan pojačanih nadzora u oblasti radnih odnosa, unutarnje trgovine, obrta i ugostiteljstva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 54. sjednici, koja je održana u Sarajevu, u namjeri da stvori mogućnosti za provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora s ciljem suzbijanja rada „nacrno”, zadužila Federalnu uprava za inspekcijske poslove da, u suradnji sa županijskim inspekcijskim organima, hitno izradi zajednički plan pojačanih nadzora u oblasti radnih odnosa, unutarnje trgovine, obrta i ugostiteljstva, priopćeno je iz Vlade FBiH.
 
Ova uprava je zadužena i da, u suradnji s nadležnim federalnim ministarstvima, predloži koje bi sve propise trebalo promijeniti da bi bilo omogućeno efikasnije djelovanje na suzbijanju sive ekonomije. To se odnosi na neregistrirana poduzeća, neprijavljene radnike i neprijavljenu trgovinu. Nakon toga uslijedit će i rad na izmjeni neophodnih propisa kako bi nadzor inspekcijskih organa u ovim oblastima bio učinjen što efikasnijim.
 
Federalna vlada donijela je danas Odluku o davanju prethodne suglasnosti Skupštini JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo da prestruktuira svoja raspoloživa novčana sredstava u iznosu od 45 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 15.000.000 KM u razdoblju od 1.6.2016. godine do 31.12.2016. godine, a 30.000.000 KM u periodu od 1.7.2016. godine do 31.12.2016. godine.
 
Sredstva će biti plasirana prema Federalnom zavodu MIO za isplatu mirovina korisnicima koji ih primaju putem BH Pošte.
 
JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo danas je obvezana da usluge prijema, prenosa i uručenja pismonosnih pošiljki, pisama - računa obavlja isključivo putem JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo kao ovlaštenog javnog poštanskog operatera.
 
Vlada FBiH je prihvatila informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje TE Banovići Bloka 1-350 MW, koju je pripremio RMU „Banovići“ d.d. Banovići. Data je suglasnost na prijedlog teksta Pisma podrške koje, uime Vijeća ministara BiH, treba uputiti Industrial and Comercial Bank of China (ICBC) i China Export&Credit Insurance Corporation - SINOSURE.
 
Danas nije prihvaćeno izvješće o radu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2015. godinu. Ocijenjeno je da su podaci izneseni u ovom izvješću o stanju u mirovinskom fondu posljedica višegodišnjih propusta zbog kojih nisu na vrijeme sagledavane i procjenjivanje realne financijske mogućnosti Federalnog zavoda MIO.
 
Ujedno, Federalna vlada, na ovaj način, želi uputiti jasnu poruku da praksa stvaranja neizvjesnosti za sudbinu 400.000 umirovljenika treba biti prekinuta. Isplate mirovina ne mogu i ne smiju biti upitne, a Federalni zavod MIO mora ponijeti svoj dio odgovornosti za stabilizaciju mirovinskog fonda. Vlada FBiH će i dalje aktivno djelovati na stvaranju stabilnog mirovinskog fonda, jer je to njena obveza  prema umirovljenicima kao socijalno najranjivijem sloju društva. Tome će doprinijeti planirano otvaranje tisuća novih radnih mjesta u Federaciji BiH, ali i provođenje drugih mjera definiranih Reformskom agendom.
 
Na današnjoj sjednici je donesen zaključak da će Vlada Federacije BiH za organiziranje Europskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala - EYOF 2019 - izdvojiti 170.000 KM iz Tekuće rezerve proračuna FBiH za 2016. godinu. Također će za ovaj višegodišnji projekt planirati i osigurati za 2017. godinu 430.000 KM, a za 2018. i 2019. godinu po 450.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?