Prigodna svečanost

Vladika Grigorije jučer ustoličen u Njemačkoj, pozvao na zajedništvo

17.09.2018.
u 10:00

Novoizabrani episkop frankfurtski i cijele Njemačke Grigorije ustoličen je jučer u crkvi svetog Save u Düsseldorfu, a u čin episkopa uveo ga je episkop šabački Lavrentije. Zajedno s njim svetu arhijerejsku liturgiju služilo je petnaestak vladika i stotinjak svećenika. Vladika Grigorije rekao je kako je svjestan izazova pred kojim stoji, ali je ukazao na dužnost da se domaćinima približi bogata srpska kultura i tradicija.

Njemačko-srpski odnosi

- Vjerujem da će nas, nakon što nas upoznaju kroz raznovrsnu kulturnu baštinu, naši domaćini početi drukčije smatrati i doživljavati i da nas neće cijeniti samo kao dobre radnike, znanstvenike, liječnike i inženjere nego i kao narod čiji korijeni sežu duboko u prošlost i čije su kultura i povijest dostojne poštovanja i divljenja - rekao je vladika Grigorije. On je istaknuo kako se mora poštovati i cijeniti, podjednako djelima i riječima, gostoprimstvo i dobra volja naroda koji je većinski u toj zemlji. Vladika Grigorije podsjetio je da se sudbina srpskog naroda, počevši od srednjeg vijeka, nerijetko preplitala sa sudbinom njemačkog naroda. 
- Nije tajna da smo se kroz protekla vremena i sukobljavali, ali isto tako nije neistina da smo se i prije i poslije toga, ali i kroz same tragične sukobe, upoznavali te da smo jedni od drugih učili - rekao je vladika Grigorije. Vjernicima je poručio da ne smiju zaboraviti da čine dobro svojoj domovini i da potpomažu svoje bližnje i prijatelje koji su ostali tamo. Vladika Grigorije istaknuo je da među srpskom pravoslavnom zajednicom ne treba biti razlika i barijera, već trebaju funkcionirati kao složan i jedinstven organizam. On je podsjetio kako ima dobru suradnju s drugim kršćanskim crkvama, na prvom mjestu s rimokatolicima i evangelistima, ali i drugim vjerskim zajednicama, te dodao da će nastojati s pravoslavnom braćom Grcima, Rusima, Bugarima, Rumunjima i svima ostalima gajiti ljubav i zajedništvo.

Na čelu dviju eparhija

- Iskreno se nadam da ću doprinijeti našem općem jedinstvu i da ćemo svi zajedno nastojati svoje pravoslavno kršćanstvo predstaviti ovom svijetu u najljepšem svjetlu. Stoga ću i od svojih svećenika očekivati to isto, to jest žrtvenu ljubav - naglasio je vladika Grigorije. Ustoličenju vladike Grigorija u Düsseldorfu nazočio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa suradnicima, izaslanik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predstavnici Grada Mostara, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović s izaslanstvom, načelnici općina Nevesinje Milenko Avdalović i Bileća Miljan Aleksić. Vladika Grigorije do sada je bio episkop zahumsko-hercegovački i primorski. Na vladičanskom tronu Hercegovačke eparhije 3. listopada 1999. godine vladiku Grigorija ustoličio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije po blagoslovu tadašnjeg patrijarha Pavla. Na redovitom zasjedanju Arhijerejskog zbora u svibnju ove godine, episkop Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve Njemačke. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?