Jonathan Moore

Vlasti u BiH moraju stvarati bolje i inkluzivnije društvo i kvalitetnije obrazovanje

29.05.2017.
u 08:32

Šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore pojasnio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba svoje pismo u kojem na najizravniji način od premijera i ministrice za obrazovanje SBŽ traži da obustave sve aktivnosti na segregaciji učenika.

“Još otkako smo upoznati s inicijativom učenika iz Jajca da se suprotstave podjeli škole, u lipnju prošle godine, mi smo se aktivno uključili u ovo pitanje. Od tada smo imali mnoge sastanke o ovom pitanju sa svim razinama vlasti, od državnog do općinskog, kao i s učenicima i roditeljima, te smo nastojali usmjeriti i pažnju šire međunarodne zajednice na ovo pitanje, i pružiti podršku tim hrabrim učenicima koji su podigli svoj glas protiv podjele“, kazao je Moore.

Naglašava da su ukazivali, i da još uvijek ukazuju, na neophodnost razgovora i dogovora, kako bi omogućili da djeca dobiju kvalitetno obrazovanje, zasnovano na inkluzivnosti i nediskriminaciji umjesto podjele i segregacije.

„Međutim, krenulo se u osnivanje nove škole, stoga sam smatrao da je kretanje u tom pravcu nedopustivo i to sam javno istaknuo više puta, uključujući i pismo. Vlasti u BiH moraju poduzeti odgovornost i stvarati bolje i inkluzivnije društvo i kvalitetnije obrazovanje, u skladu sa željama učenika. To je njihova obveza“, rekao je Moore. 

Upitan hoće li politika u BiH uopće dozvoliti ukidanje fenomena „dvije škole pod jednim krovom“, Moore je rekao da se to ne može dogoditi „preko noći“.

„Taj fenomen inicijalno je bio osmišljen kao privremeno rješenje kojim bi se poticao i ohrabrio povratak i ponovno izgradilo povjerenje, jer su djeca do tada bila u potpuno odvojenim školskim zgradama, je postao nažalost upravo to, stalno stanje nekih škola. Ja zaista vjerujem da postoje uvjeti da ove škole krenu ka administrativnom i pravnom ujedinjenju, kao što pokazuju primjeri škola npr. u Žepču. Kada kažem uvjeti, prije svega mislim na ovo što ja vidim kada razgovaram s građanima ove zemlje, a to nikada nisu razgovori o podjelama ili segregaciji, nego uvijek o povjerenju, o sjajnim susjedima, o sjajnim primjerima suradnje i zajedničkog života, zajedničkim projektima i zajedničkoj budućnosti“, naglasio je Moore.

On je naglasio da nikad od građana ove zemlje nije čuo da žele daljnje podjele i to je ono što mu daje nadu da će politika podjela pokleknuti pred voljom građana. Prokomentirao je i nedavne akcije učenika u Jajcu.

“Vidjeli ste koliko je odjeka u javnosti imao taj hrabri čin učenika iz Jajca, a ne zaboravite da su oni išli u odvojene osnovne škole, stoga su najpozvaniji da kažu da im je zajedništvo mnogo prihvatljivije od podjela. Jer su iskusili oboje. Smatram i uvijek ću to jasno i glasno isticati, da lideri ove zemlje ne smiju zanemariti glas ovih mladih ljudi. Jer mladi nisu samo naša budućnost, oni su naša sadašnjost. Oni sada hoće bolje obrazovanje, to znači kvalitetno obrazovanje, inkluzivno obrazovanje. Ne za 10 ili 15 godina, nego sada”, rekao je Moore.

On je naveo da mladi sada hoće bolje uvjete za školovanje, zaposlenje, da sada grade vrijednosti koje ćemo živjeti u budućnosti. Stoga je iznimno važno, zaključuje on, da su to prave i istinske vrijednosti, koje njeguju zajedništvo, prosperitetnu budućnost, međusobno povjerenje i poštovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?