Posavina

Voćari zadovoljni urodom i kvalitetom

05.11.2016.
u 10:00

U Udruzi voćara Orašja proizvodnu ocjenjuju vrlo dobrom te ističu zadovoljstvo prinosima i kvalitetom voća, kao i otkupnim cijenama. Ove godine otkupljivači su prisutni u većem broju, ali proizvođači se bore i nisu dopustili obaranje cijena, isključivo zbog iznimno dobre kvalitete, što je glavni uvjet za dobru cijenu. Još veću sigurnost, ističu voćari, donijela bi izgradnja skladišnog prostora i jedna hladnjača kapaciteta do tisuću tona voća, koja bi u velikoj mjeri potaknula proizvođače na ulaganja u povećanje nasada voća. Član Udruge voćara Joso Živković, koji ima 8000 stabala jabuka, posebno je apostrofirao ovaj problem. – Na našem području najviše je zastupljena jabuka s 40-50 tisuća stabala na oko 150 duluma. Zatim imamo jako velik broj stabala šljive i u nešto manjoj količini kruške. Od 2010., kad smo postavili prvu protugradnu mrežu, kontinuirano ulažemo sredstva i do sada je 95% voćnjaka s jabukama pokriveno tim mrežama. Sve je velikim dijelom financirala Općina, kaže Joso Živković, proizvođač jabuka iz Matića. On je u posljednje tri godine pokrenuo prodaju jabuka na tržnici i kod kuće, gdje je izgradio mini skladišni prostor vidjevši da ne može egzistirati prodajući plodove u voćnjaku po neprihvatljivim cijenama. Stanje s radnom snagom u voćnjacima za sada je relativno dobro, ističe Joso, ali zbog aktualnih odlazaka mladih ljudi, pa i cijelih obitelji, boji se da će imati problema. Berba jabuka je, kaže, vrlo važna i njome se ujesen ubiru plodovi cjelogodišnjeg truda i rada. Stalnom promjenom radnika može doći do velikih problema u berbi, gdje se i do 15% plodova deklasira ili uništi, tj. prijeđe iz više u nižu klasu zbog nepravilne i nekvalitetne berbe. Zajednički problem kako voćara tako i povrtlara je nedostatak skladišnog prostora za dulje razdoblje.

Prije nekoliko godina, kažu, napravljene su dvije velike komore koje nisu u funkciji i ne znaju iz kojih razloga ih vlasnik ne koristi za njihovu namjenu. U udrugama intenzivno rade na izgradnji skladišnog prostora s novim komorama, u čemu očekuju pomoć lokalne zajednice. Investicija bi potaknula proizvođače na povećanje proizvodnje, a vjeruju da bi se pojavili i novi u proizvodnji koja bi bila isplativa, jer pokazatelji govore da se i na nekoj manjoj površini može živjeti od tog rada. - Svi voćari koji rade i ozbiljno prihvaćaju tehnologiju uključeni su u našu udrugu koja je otvorena za sve koji se žele educirati.

Organiziramo seminare, dovodimo stručnjake. Želimo podići kvalitetu voća kojom želimo ravnopravno konkurirati na tržištu, ali isto tako moramo nastaviti sa žurnim radom na nužnom skladišnom prostoru, ističe Živković. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?