poplave

Vodena bujica srušila most, odnijela put, problemi u prometu diljem BiH

Foto: Klix
1/3
03.02.2019.
u 19:43

Vodena bujica srušila je pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži.

Do urušavanja mosta čija izgradnja nije završena došlo je usljed porasta vodostaja rijeke, a što je rezultat obilnih padavina i topljenja snijega. 

Ekipe Civilne zaštite Sarajevske županije su na terenu. Kako je za Klix.ba kazao direktor Županijske uprave civilne zaštite Samir Džihić, formira se stožer koji će odlučiti o daljnjim koracima. 

Putna infrastruktura od Nemile prema Bistričaku u potpunosti je obustavljena nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste usljed obilnih oborina i porasta vodostaja. Izlijevanje rijeka rezultiralo je obustavom prometa na nekoliko magistralnih puteva u Srednjobosanskoj županiji, piše Klix.

Kiša i otapanje snijega napravili su brojne probleme na području nemilskog sliva u sklopu kojeg su i mjesta Bistričak, Jastrebac i Vukotići.

Potoci i rijeke izlile su se iz svojih korita zbog čega je obustavljen promet. Međutim, pod jačinom bujice putevi koji vode ka Bistričaku su potkopani i na određenim mjestima uništeni.

Prema informacijama iz Civilne zaštite ZDŽ, rijeke na području Zenice stagniraju, a ugrožena su naselja u Kočevskom, Babinskom i Nemilskom slivu.

Rijeka Bosna se izlila na sva priobalna zemljišta, svi podvožnjaci su pod vodom i u prekidu je promet, a iz Civilne zaštite stanje opisuju kao kritično. 

Vodostaji su se povećali i u Kaknju, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, a kritično je i u Visokom gdje je poplavljeno više kuća.

Prema posljednjim podacima iz BIHAMK-a, i dalje je teška situacija na prometnicama u Srednjobosanskoj županiji.

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je promet na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave, promet se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Zbog veće količine vode na kolovozu, obustavljen je promet i na magistralnom putu M-5 na dionicama Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac i Busovača- Kaonik u mjestu Gudelj.

Zbog izlijevanja rijeke Plive vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero, a usporeno je prometovanje i na magistralnom putu M-5 Lašva- Vitez u mjestu Kaonik i Vitez-Travnik u mjestu Dolac na Lašvi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije