SARAJEVO

Vojin Mitrović otvorio radni sastanak u vezi sa akcijskim planovima u okviru Prometne zajednice

04.12.2020.
u 15:23

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, uz sudjelovanje predstavnika Europske komisije, Delegacije Europske unije u BiH, Tajništva Prometne zajednice i drugih relevantnih institucija, otvorio je radni sastanak u vezi sa akcijskim planovima u okviru Prometne zajednice koji se odvija unutar tri sesije: akcijski plan o sigurnosti prometa na cestama, diskusija o provođenju akcijskog plana za željeznice i akcijskog plana o olakšavanju prometnih operacija.

Radnom sastanku nazočili su i direktor Tajništva Prometne zajednice Matej Zakonjšek i šef Delegacije EU u BiH i šef sektora za suradnju pri Delegaciji EU Richard Máša.

Mitrović je istaknuo da Bosna i Hercegovina daje podršku aktivnostima koje provodi Stalno tajništvo a kako bi se obveze preuzete Ugovorom o osnivanju Prometne zajednice i realizirale.

"Danas na sastanku iniciramo provođenje regionalnih akcijskih planova za Bosnu i Hercegovinu. Usvajanje ovih planova od velike je važnosti nakon što je Europska komisija početkom listopada predstavila Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, vrijedan 9 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine za ulaganja u oblasti prometa, energije, zelene i digitalne transformacije.
Sad od nas ovisi kako ćemo dalje nastaviti provoditi obveze iz akcijskih planova i pravilno iskoristiti sredstva predviđena Ekonomskim i investicijskim planom, a u svoje ime želim naglasiti podršku na realizaciji ovih aktivnosti“, rekao je ministar Mitrović.

Direktor Zakonjšek pohvalio je vrlo konstruktivne intervencije ministra Mitrovića, predstavnika Delegacije EU, regionalnih vlasti, predstavnika Europske komisije i drugih važnih aktera. Današnja radionica podigla je svijest o četiri ključna dokumenta koja je izradila Prometna zajednica.

"Naši akcijski planovi za ceste, olakšavanje prometa, sigurnost željeznica i cesta priručnik su za sve važne korake i prekretnice za postizanje konkretnih ciljeva: sigurnije ceste, smanjeno čekanja na graničnim prijelazima, pouzdane i moderne tračnice i ceste budućnosti s integriranim zelenim i digitalnim elementima. Dokumenti su usklađeni s Ekonomskim i investicijskim planom Europske komisije za zapadni Balkan koji podržava projekte prometa i povezivanja - poput mosta Gradiška, graničnog prijelaza Svilaj i Koridora Vc - koji će doprinijeti daljnjoj integraciji u regiji i boljim vezama s Europskom unijom“, rekao je direktor Zakonjšek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije