cijena rasla 7 puta

Vozači u BiH pune peti najskuplji rezervoar goriva u Europi

03.12.2018.
u 09:11

Gorivo na benzinskim crpkama u BiH u ovoj godini poskupjelo je u sedam navrata, a sniženo tek tri puta. Ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu one znatno sporije rastu, jasno je zašto su građani nezadovoljni velikim rastom cijena na benzinskim crpkama.

U povodu toga Udruga “Naftni komitet u BiH” je u Sarajevu, na prezentaciji pod nazivom “Pričajmo o nafti”, detaljno prikazala na koji se način formiraju cijene i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti. Između ostalog, iznesen je i podatak da, unatoč tome što su naši PDV (17%) i trošarine (0,38 posto) najniže u Europi, mi u odnosu na prosječnu plaću imamo peti najskuplji rezervoar na Starom kontinentu, piše Dnevni avaz.

Naime, samo porezi po litri benzina iznose 0,55 eura, a da ne govorimo i o drugim nametima. Kako je prosječna plaća u BiH u rujnu iznosila je 877 KM, u Udruzi su izračunali da bh. građani plaćaju peti najskuplji rezervoar u Europi. Po tom parametru, skuplji rezervoar od nas plaćaju u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. Predstavnici Udruge istaknuli su da je jedan od najvećih problema siva ekonomija u sektoru naftnih prerađevina.

“Pojedine crpke izravno kradu od kupaca tako što prilikom točenja goriva pokazuju veći protok od stvarnoga. Ima tu i rada na crno, točenja lož-ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, a nešto manje u RS-u”, rekla je Tatjana Perić, generalna tajnica Udruge. U BiH trenutačno rade 1164 benzinske crpke, pa je naša zemlja u odnosu na broj vozila među vodećim u Europi. Statistika kaže da jedna crpka opskrbljuje 877 vozila. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?