Pedijatri savjetuju da se cijepe djeca

Vraćaju se teške bolesti koje mogu biti i smrtonosne

11.12.2018.
u 19:45

Zahvaljujući cjepivima, gotovo su potpuno eliminirane zarazne bolesti. Međutim, i dalje postoje ljudi koji se bore protiv cijepljenja i smatraju da je ono zavjera farmaceutskih tvrtki, piše Večernji list BiH. Budući da zbog ovoga sve više roditelja odbija cijepiti djecu, poljski portal NOIZZ kontaktirao je make-up umjetnicu umjetničkog imena Dorota’s Freaks kako bi uz pomoć šminke prikazala kako bi djeca izgledala kada bi se vratile sve bolesti iskorijenjene cjepivima. Rezultati su šokantni.

Naime, Dorota je tako vjerno našminkala djecu da se postavlja pitanje radimo li uistinu pravu stvar kada djecu lišavamo cijepljenja.

Nepovjerenje u cjepivo

Podsjećanja radi, osim u Hrvatskoj, cijepljenje je obvezno i zakonom propisano u Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Poljskoj i nizu drugih europskih zemalja. Svaka zemlja ima drukčiju kombinaciju obveznih cjepiva. Tako 13 zemalja EU-a zahtijeva da djeca prime cjepivo protiv dječje paralize, a njih osam propisuje obvezno cijepljenje protiv MMR-a, a u Latviji je obvezno cijepljenje protiv HPV-a. Portugal je zadržao obvezno cijepljenje protiv difterije i dječje paralize, a Belgija samo protiv dječje paralize. Iako je Francuska zadržala politiku obveznog cijepljenja protiv difterije, tetanusa i hripavca, predvodnica je pokreta protiv cijepljenja u svijetu s 40 posto građana koji vjeruju da su cjepiva nesigurna.

Slijedi BiH u kojoj čak 38 posto stanovništva nema povjerenje u cjepiva. U FBiH prošle je godine Ministarstvo zdravstva donijelo naredbu o programu obvezne imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti.

Roditelji i obveze

Prema riječima pedijatrice Enise Mulalić, kompletan program cijepljenja u svijetu pod nadzorom je Svjetske zdravstvene organizacije.

Svako cjepivo prođe Državnu agenciju za lijekove. Cjepiva u BiH dođu provjerena. Pedijatrica Amra Junuzović Kaljić roditeljima savjetuje da razmišljaju o zdravlju djece i ispune svoju obvezu prema djetetu. Interes djeteta je primaran i dijete zaslužuje svaku moguću zaštitu koju može i treba dobiti, smatra Amra Junuzović Kaljić. Posljedice od necijepljenja protiv pojedinih bolesti su nesagledive.

Hepatitis B obično počinje akutnom upalom jetre koje se potpuno liječi u skoro 95 posto slučajeva i bez posljedica. Kod malog postotka osoba akutni hepatitis B može prijeći u kroničan oblik. U manje od 1% slučajeva akutnog hepatitisa B može doći do ozbiljnih oštećenja jetre koja se mogu izliječiti, ali isto tako nerijetko vodi k transplantaciji jetre ili smrti. Na ospice ili male boginje osjetljive su sve neimunizirane osobe. Najčešće se bolest javlja kod djece školskog i predškolskog uzrasta. Inkubacija traje od 10 do 12 dana. Dijete prolazi kroz tri stadija: kataralni, osipni i fazu oporavka.

Tuberkuloza se najčešće manifestira na plućima iako može zahvatiti i druge organe (mozak, bubrege, crijeva, kosti, jajnike...). Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u vanjsku sredinu te je stoga zarazan samo oboljeli od plućne tuberkuloze. Zaraza ne znači i bolest jer svega 10% onih koji se inficiraju oboli od aktivne tuberkuloze.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?