NOVI EKSPONAT

Vratio se kući Draženov prvi auto, Golf jedinica, dar sarajevske Bosne

21.06.2017.
u 08:30

To je Draženov prvi automobil, meni jako prirastao srcu.

Nakon što je 34 godine vjerno služio obitelji Petrović, prvi automobil nezaboravnog košarkaškog velemajstora Dražena Petrovića jučer je postao muzejski primjerak. Odlučila je tako Draženova majka Biserka koja smatra, premda je riječ o automobilu u voznom stanju, da je tom golfu jedinici mjesto ispod Draženova prvog koša, pored velikog grafita, u Ulici Petra Preradovića u Šibeniku.

Dakle, nakon muzeja, otvorenog u obiteljskom stanu u Preradovićevoj ulici, odljeva originalnih tenisica na Draženovu trgu, nakon spomenika ispred Baldekina, igrališta te prvog koša u Preradovićevoj ulici, u Krešimirovu gradu od jučer postoji još jedan spomen na nezaboravnog košarkaškog Mozarta. A to je gospođa Biserka Petrović ovako objasnila: - To je Draženov prvi automobil, meni jako prirastao srcu. S obzirom na to da nije mogao stati u zagrebački muzej i da je on zapravo dio Draženove šibenske priče, držim da mu je i mjesto u Šibeniku. Uostalom, na njemu su još uvijek i šibenske registarske oznake i sada se moramo pobrinuti da ga dignemo na neko postolje i zaštitimo.

Finale se izrodio u skandal 

No, nije to samo prvi automobil jedne legende. To je auto koji ima bogatu povijest započetu u predvečerje finala prvenstva bivše države, između Šibenke i sarajevske Bosne. - S obzirom na to da su za Dražena tog ljeta bili zainteresirani najjači jugoslavenski klubovi, ljudi iz Bosne Draženu su poklonili taj automobil kako bi ga privoljeli da izabere baš njihov klub. No, kako se taj finale izrodio u skandal, u kojem je Šibenki oduzet naslov prvaka iako su Dražen i suigrači već primili medalje i trofej, moj sin nakon svega nije htio ići u Bosnu, već je izabrao Zagreb i Cibonu.

Da bi sve oko tog automobila bilo čisto, pobrinuo se Draženov otac Jole, čega se pak prisjeća majka: - Zajedno s Nevenom Spahijom, koji je tada u Sarajevu pohađao Višu trenersku školu, moj suprug otišao je u Sarajevo, točnije u Vogošću i platio taj automobil. Nismo htjeli da se za tim golfom vuku bilo kakvi repovi. A njime je Dražen otputovao u Zagreb kada je pristupio Ciboni, i vozio ga je sve dok si nije kupio Alfa Romeo. Kad je igrao u Realu, imao je Porsche, a kao NBA igrač vozio je Jeep Cherookee, no ja sam najviše vezana uz golf.

Dvaput ukradeni automobil

Mama Biserka vozila je Golf sve do veljače ove godine kada ga je ostavila da miruje u Ciboninoj garaži. A kada ga je zauvijek odande izvela, čuvari garaže žalili su za odlaskom najdražeg stanara.

- Taj automobil su mi dvaput ukrali. Jednom dok je Dražen bio u NBA, a drugi put nakon njegove nesreće. No, policija nam ga je uvijek vraćala. U to vrijeme Golfovi su bili tražena roba, kradljivci su ih rastavljali za dijelove, no ovaj je ipak ostao čitav. Sjećam se da su jednom i provalili u njega, i to na Mirogoju, baš u vrijeme kada su iz New Jersey Netsa došli Draženovi dresovi, koji su tada svi nestali - ispričala je Biserka. 
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?