Doznajemo

Vrhovni sud FBiH: 
Škole na hrvatskom jeziku nisu segregacija

16.11.2017.
u 09:00

Vrhovni sud FBiH stavio je točku na “i” na pokušaje da se očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta kroz obrazovni sustav u osnovnim i srednjim školama predstavi segregacijom, a praksa dviju škola pod jednim krovom nečim što treba automatski ukinuti. Kako doznaje Večernjak, Vrhovni sud BiH odbacio je zahtjev za reviziju pravomoćne odluke i odbacio kao neosnovne i netočne navode da se provode diskriminacija i segregacija na području središnje Bosne.

UNESCO-ova konvencija

Dapače, Vrhovni sud se pozvao na međunarodne odredbe po kojima se pravo na jezične i vjerske različitosti mora poštovati. 
“Mogućnost i postojanje dvaju nastavnih planova i programa na bosanskom i hrvatskom jeziku sa zajedničkom jezgrom 70% suglasno je i s Konvencijom protiv diskriminacije u odgoju obrazovanju usvojene na 11. zasjedanju Opće konferencije UNESCO-a i koju je BiH ratificirala, gdje su u članku 2. Konvencije navedene okolnosti koje se ne smatraju diskriminacijom u smislu članka 1., a to je osnivanje ili održavanje posebnih odgojno-obrazovnih ustanova sustava zbog vjerskih ili jezičnih razloga”, navodi se u pravorijeku sudske presude...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 2

ST
Stipeprof
20:54 16.11.2017.

A po čemu se to hrvatski jezik razlikuje od bosanskog?

BR
brodarevac
13:11 16.11.2017.

Žalosno, možete imati presudu koja oslobađa ubice zbog nedostatka ili loše prezentiranih dokaza. Kad nestane para onda ćete svi zajedno u lijepu ..... 10 ministarstava zdravstva školstva .... kako će ova zemlja izdržati sve ove uhljeboviće.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?