ZA PRVE JESENSKE DANE

Vrijeme je za malo drugačiji lava cake: Odvažite se napraviti popularni desert, ovog puta s limunom u glavnoj ulozi

Instagram/ tonkina_kuzina
22.09.2020.
u 18:25

Kad je riječ o gastro svijetu, jedan od "najinstagramskijih" prizora definitivno je rezanje lava cakea. Iako je najveća zvijezda čokoladni lava cake, početak jeseni pravo je vrijeme da isprobate novi i malo drugačiji desert - lava cake od limuna.

Recept za kolač s nama je podijelila Tonka Radić Čobanov u čijim smo receptima uživali već mnogo puta, a rado ih pratimo i na njezinom Instagramu, gdje se nalazi pod imenom @tonkina_kuzina. Tonkin recept za lava cake od limuna prenosi Diva.hr.  

Foto: Instagram/ tonkina_kuzina

Sastojci za lemon curd

sok 2 limuna + korica za biskvit

100 g šećera

50 g maslaca iz hladnjaka na kockice

1 jaje

1 žumanjak; bjelanjak sačuvajte za biskvit

Priprema lemon curda

U zdjelu stavite vodu i pustite da proključa. Stavite drugu zdjelu iznad i pazite da ne dodiruje vodu koja ključa. Dodajte limunov sok, šećer, prstohvat soli i maslac u veliku posudu za miješanje postavljenu posude s kipućom vodom.

Uz stalno miješanje, kuhajte dok se smjesa ne zgudne, 8-10 minuta. Najbolje ćete provjeriti je li gotovo tako da drvenom kuhačom uzmete malo smjese i, ako ne klizne s kuhače, smjesa je gotova. Procijedite kroz sito i stavite hladiti na sat vremena. 

Biskvit je brzo gotov pa ga je najbolje početi raditi kad se lemon curd ohladi. Ugrijte pećnicu na 180°C i upalite opciju ventilatora. Navedeni sastojci dovoljni su za četiri veća lava cakea. Posudu namažite maslacem i pospite šećerom.

Foto: Instagram/ tonkina_kuzina

Sastojci za biskvit

120 g šećera

3 jaja

1 bjelanjak

180 g glatkog brašna

120 g rastopljenog maslaca

korica 2 limuna

Priprema biskvita

Miksajte jaja i bjelanjak sa šećerom pet minuta, dok ne dobijete lijepu, pjenastu smjestu. Prosijte brašno i dodajte koricu limuna, izmiksajte te dodajte rastopljeni maslac i miksajte dok se smjesa potpuno ne izmiješa. Podijelite je u četiri zdjelice. 

Lemon curd stavite u špricu ili žlicom utisnice u sredinu smjese. Zagladite gornji dio tako da smjesa prekrije lemon curd. Pecite 12-15 minuta. Poslužite na tanjuru i pospite šećerom u prahu. 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?