UPOZORENJE

Vrijeme opasno po zdravlje, upaljen meteoalarm

Kiša,portal (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
20.01.2014.
u 08:50

Osim visokih temperatura za ovo doba godine, problem u pojedinim dijelovima BiH je i olujni vjetar

Narančasti meteoalarm upalio se tijekom vikenda zbog vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Za razliku od prijašnjih slučajeva, ovaj put nema smetova snijega ili poplava. Zato su tu izuzetno visoke temperature za ovo doba godine koje dovode do brojnih problema. Tu su i izuzetno jaki udari vjetra, a ni najstariji stanovnici BiH se ne mogu sjetiti ovakvih vremenskih (ne)prilika u ovo doba godine.

Službena upozorenja

Hidrometeorološki zavodi RS i FBiH upozorili su da olujni udari vjetra mogu nanijeti i materijalnu štetu. Osim Hercegovine i ostatak države označen je žutim alarmom, što znači da su podložni potencijalno opasnom vremenu. “Meteoalarm se izdaje u standardima. Kod nas granica za narančasti vjetar iznosi 17 metara u sekundi i generalno taj vjetar pokazuje da se može dogoditi određena opasnost, lomljenje granja i rušenje dalekovoda”, potvrdila je Milica Đorđević, dežurna sinoptičarka u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS. Tek kada na službenim stranicama Federalnog hidrometeorološkog zavoda pročitate upozorenje za narančasti alarm možete shvatiti koliko je ovakvo vrijeme opasno za ljude. - Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovito se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od vaših državnih tijela - stoji u tekstu upozorenja. Pojačano strujanje toplog vjetra, ističe Nebojša Kuštrinović, meteorolog, može negativno utjecati na raspoloženje stanovništva. “U ovisnosti o starosti, spolu, kao i općem zdravstvenom stanju i tegobe koje su prouzročene vremenskim oscilacijama se razlikuju. Kod zdravih i mladih ljudi, one su i slabije izražene. Najčešće su to umor, promjene raspoloženja, smanjena koncentracija, apatija, poremećaj spavanja”, kazao je Kuštrinović.

Glavobolje, bolovi...

Dodao je da se mogu javiti i glavobolje, reumatski bolovi, bolovi na području starih ozljeda i ožiljaka, nesvjestica, vrtoglavica, kao i srčane tegobe. “Kod starijih ljudi i kroničnih bolesnika, pored ovih tegoba koje su jače izražene, javlja se i pogoršanje simptoma osnovne bolesti”, objasnio je Kuštrinović. Biljana Jandrić, glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazala je da im se veliki broj pacijenata javlja zbog moždanih i srčanih udara, ali i problema s plućima.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije ističu da imaju povećan broj pacijenata s povišenom tjelesnom temperaturom i upalom pluća. “Veliki broj pacijenata javlja se i zbog problema s niskim krvnim tlakom. Njima se preporučuje uzimanje što više tekućine”, kazala je Amela Komilija, dežurna liječnica u Zavodu. Zbog prisutnosti virusa u zraku, savjetuje ona, potrebno se dijetalno hraniti, provjetravati prostorije. Stariji ne bi smjeli raditi teže fizičke poslove jer im ovo vrijeme može naštetiti.

Dodaje kako je potrebno često prati ruke i biti udaljen jedan do dva metra od osobe koja je zaražena virusom. Prognoze govore kako će u veljači doći do snježnih padalina i pada temperatura, tako da se očekuje kako će se meteoalarm uskoro ugasiti. Sve do tada, građanima, osobito kroničnim bolesnicima se preporučuje oprez!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije